Volledig scherm
Foodtruckfestivals zijn populair © anp

Eetfeest op bodem van jarig Kanaal door Zuid-Beveland

HANSWEERT - Al drie weekends achter elkaar is het feest in Hansweert. Het hoogtepunt volgt komend weekeinde. Zaterdag is het precies 150 jaar geleden dat in 1866 het eerste schip over het Kanaal door Zuid-Beveland voer. Dit jubileum wordt op de bodem van de oude grote sluis uitbundig gevierd met een foodtruckfestival.

De Hansweertse verenigingen die de festiviteiten organiseren, bedachten twee jaar geleden dat het leuk zou zijn om een foodtruckfestival te houden. "Toen was het nog niet zo'n hype als nu. Het leek ons een leuk evenement, lekker ongedwongen en sociaal", zegt organisator Kees Verburg.

De trucks, die veelal uit de Randstad komen, stonden niet massaal in de rij om in het najaar naar het nog geen tweeduizend zielen tellende dorp te komen. "Maar omdat we wat subsidie hebben gekregen en gesponsord worden door bedrijven, konden we het inschrijfgeld laag houden." Dat resulteerde in vijftien rijdende restaurantjes. Die staan straks, heel symbolisch, op de bodem van de oude grote sluis opgesteld.

"Een logische plek", vindt Kees Verburg. Niet alleen vanwege de historie. "Het is hét evenemententerrein van Hansweert en ook nog eens op loopafstand van het dorpsplein, waar de kermis staat."

Veel mensen achter de aanwezige attracties hebben een jarenlange band met het van oorsprong overwegend katholieke dorp. "De grootouders van de exploitant van de botsauto's stonden al vanaf 1912 op de kermis in Hansweert."

De gezamenlijke kermisexploitanten bieden zaterdag om 20.30 uur een vuurwerkshow aan. Die wordt afgestoken vanaf het oude sluizencomplex en is vanaf de Berkellaan -precies tussen kermis en foodtruckfestival in- het best te bewonderen voor het publiek.

De kermis staat drie dagen; het foodtruckfestival is zat. 13.00-22.00 uur en zo. van 13.00-20.00 uur