Volledig scherm
© StockExchange

Eerste herinneringsbank van Noord-Beveland komt in Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Bij het strandje van Colijnsplaat komt een herinneringsbank te staan. De bank wordt het eerste en waarschijnlijk ook het enige Noord-Bevelandse herdenkingspunt van de Liberation Route.

De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945. Alle Points of Interest, zoals de herdenkingspunten langs de route heten, markeren plekken die in die periode belangrijk zijn geweest.

Op de meeste Zeeuwse eilanden zijn herdenkingspunten te vinden, maar in Noord-Beveland was dat nog niet het geval. Daar gaat snel verandering in komen. De gemeente Noord-Beveland hoopt de bank nog dit jaar te plaatsen, maar is daarvoor afhankelijk van het waterschap, die de vergunning moet verlenen.

Het Colijnsplaatse Point of Interest vertelt het verhaal van Ian Jacob Havelaar, de Rotterdamse luitenant die op 25 november 1944 om het leven kwam bij een vuurgevecht tussen de Duitsers en de troepen van de Prinses Irene Brigade. De Duitse eenheid was van plan met springstof een afwateringssluis op te blazen en zo grote delen van het eiland onder water te zetten. Dankzij de Prinses Irene Brigade mislukte dat.