Wethouder Annebeth Evertz deelde onlangs nog mantelzorgcadeautjes uit, zoals hier bij  Miranda Valkis en haar gehandicapte man Peter. De Burgeradviesraad wil dat het college toch doorgaat met dit financiële extraatje en blijk van waardering.
Volledig scherm
Wethouder Annebeth Evertz deelde onlangs nog mantelzorgcadeautjes uit, zoals hier bij Miranda Valkis en haar gehandicapte man Peter. De Burgeradviesraad wil dat het college toch doorgaat met dit financiële extraatje en blijk van waardering. © Marcelle Davidse

Dringend verzoek: ‘Ga wél door met financieel extraatje voor mantelzorgers’

KAPELLE - Geef mantelzorgers wél dat jaarlijkse extraatje van 75 euro. Zie af van afschaffing van de financiële mantelzorgwaardering en maak van de eenmalige proef een definitieve regeling. De Burger Adviesraad (BAR) van Kapelle doet hiermee een dringend beroep op het college.

‘De BAR vindt het onbegrijpelijk en hoogst onverstandig om een regeling die goed is ontvangen bij zowel mantelzorgers als mantelzorgontvangers, om budgettaire redenen te schrappen', schrijft de BAR aan de gemeenteraad en aan het college.

‘Het is ook niet uit te leggen aan de mantelzorgers die dag en nacht op vrijwillige basis bezig zijn met hun taken. Op een begroting van meer dan 25 miljoen euro moet een bedrag van 20.000 euro te vinden zijn', gaat de brief verder.

Quote

Op een begroting van meer dan 25 miljoen euro moet een bedrag van 20.000 euro te vinden zijn

Burger Adviesraad Kapelle

De financiële mantelzorgwaardering werd in 2019 voor het eerst, bij wijze van proef, uitgedeeld in Kapelle. Inwoners van de gemeente Kapelle konden een verzoek indienen om hun mantelzorger(s) in aanmerking te laten komen voor een extraatje van 75 euro.

Onverstandig

De proef leverde bijna driehonderd (291) aanvragen op. Als extra ‘vangst’ heeft Cederhof Welzijn bovendien nog eens een dikke honderd nieuwe mantelzorgers in beeld gekregen. Die kunnen in de toekomst ook op ondersteuning rekenen.