Volledig scherm
De oude bibliotheek in Yerseke.

Dorpsraad: Yerseke is op sociaal en maatschappelijk gebied uitgehold

YERSEKE - De bibliotheek is weg, dorpshuis De Zaete is verdwenen en ook het consultatiebureau dreigt te sluiten in het grootste dorp van de gemeente Reimerswaal. "In Yerseke is veel onvrede over wat er de laatste jaren is gebeurd, we hebben het allemaal voorbij laten gaan", moet Jaap Hollemans constateren.

De voorzitter van de deze week opgerichte dorpsraad Yerseke windt er geen doekjes om. "Yerseke is op sociaal-maatschappelijk gebied uitgehold door de gemeente Reimerswaal. Uit geldelijk gewin." Daar waar uit andere dorpen stevig gelobbyd werd voorafgaand aan cruciale politieke besluiten, bleef het vanuit Yerseke stil. "We willen de schakel zijn tussen bewoners en de gemeente. Dat loopt nu veel te stroef."

Weerstand
Met klachten van individuen wil de dorpsraad, die verder voorlopig bestaat uit Wim Cornelisse en Jan van Putten, zich niet inlaten. Wel met kwesties die het hele dorp aangaan, zoals de mogelijke aankoop van het leegstaande bibliotheekpand door de Hervormde gemeente. Ook niet-leden van de kerk zouden baat bij bepaalde beoogde voorzieningen in dit pand hebben.

De dorpsraad heeft ook op andere gebieden wensen. Zo willen ze dat de gemeente werk gaat maken van de komst van een tweede supermarkt, een veel gehoorde wens onder inwoners. Ook over de onlangs gepresenteerde plannen om de Havendijk opnieuw in te richten en een deel van de oude haven te dempen voor parkeerplekken, heeft het bestuur een duidelijke mening. "Dat plan kost kost veel geld en roept veel weerstand op. Als het nodig is, zullen we een hoorzitting organiseren over de haven."

Het bestuur wil graag nog uitbreiden naar een club van vijf à zeven personen. Hollemans: "We willen dat het een duurzame organisatie wordt, die er niet over een paar jaar alweer mee moet stoppen."

Lees in de PZC van donderdag een uitgebreid artikel over de nieuwe dorpsraad.

Volledig scherm
De Zaete in Yerseke. © Joeri Wisse