Volledig scherm
Voor de huidige beheerder Winnie de Witte zijn de druiven zuur. De gemeente wil verder met een andere beheerder. © Marcelle Davidse

Dorpshuis Wolphaartsdijk blijft open, maar met nieuwe uitbaters

WOLPHAARTSDIJK - Dorpshuis De Griffioen in Wolphaartsdijk blijft waarschijnlijk bestaan, maar wel met nieuwe uitbaters en een meer commerciëlere invulling. ,,Maar het maatschappelijke belang blijft op de eerste plaats staan'', benadrukte Frank Sprengers woensdagavond tijdens een informatieavond in het dorpshuis.

Sprengers is van de stuurgroep die de afgelopen tijd onderzoek heeft gedaan naar de toekomst van het dorpshuis. De gemeente wilde het aanvankelijk sluiten, omdat er weinig gebruik van zou worden gemaakt, maar na massaal verzet kregen de bewoners nog een kans om zelf met een goed toekomstplan te komen.

In het plan, dat woensdag door de stuurgroep werd gepresenteerd aan de inwoners, draagt de gemeente het monumentale deel van De Griffioen voor een symbolisch bedrag over aan een nieuw op te richten stichting. De gymzaal blijft wel eigendom van de gemeente. De stichting verpacht het gebouw vervolgens aan een ondernemer die het dorpshuis mag gaan uitbaten. ,,Daarvoor zijn vier concrete plannen ingediend'', liet Sprengers weten. ,,De keus is gevallen op Diederik en Marjan Geijs, die nu al Gasterij d'Ouwe Pastorie uitbaten.'' Ze krijgen de kans om naast de maatschappelijke functie ook wat commerciële activiteiten te ontplooien om het financieel rendabel te maken. In het gebouw komen waarschijnlijk vier bed&breakfast-appartementen en een restaurant.

Het plan leek woensdag op bijval van de inwoners te kunnen rekenen, al vroegen sommige toehoorders zich wel af of de maatschappelijke functie van De Griffioen niet in het gedrang komt. Sprengers is daar niet bang voor. Er worden volgens hem goede afspraken gemaakt over de beschikbaarheid voor onder meer verenigingen en bewoners en het laag houden van de tarieven. 

Wethouder Loes Meeuwisse liet weten het plan te steunen. De gemeenteraad heeft echter het laatste woord, want een onderdeel ervan is dat de nieuwe stichting een bruidsschat krijgt om achterstallig onderhoud weg te werken en het pand te verbouwen.  Om hoeveel geld het gaat, werd nog niet gezegd. Er worden ook afspraken gemaakt over een gemeentelijke bijdrage voor het toekomstige onderhoud.  Sprengers deed een oproep aan inwoners en verenigingen om De Griffioen veel te gaan gebruiken. Ook zijn mensen nodig die zitting willen nemen in toekomstige commissies en op vrijwillige basis klusjes willen verrichten.

Voor Winnie de Witte, de huidige beheerder van het dorpshuis, zijn de druiven zuur. Samen met haar man had zij ook een plan ingediend, maar de keus viel op een ander. ,,Ik heb vijf jaar geleden alles overboord gegooid om dit te gaan doen. Mijn man en ik wilden hier nog lang doorgaan, op termijn met de kinderen erbij. In die zin valt onze toekomstdroom wel in duigen.'' De Witte zegt weinig anders te kunnen doen dan zich neerleggen bij de nieuwe situatie. ,,Ik wil niet op een nare manier afscheid nemen, want ik blijf wel inwoner van Wolphaartsdijk en kom de betrokken mensen straks nog tegen. Ik wens de nieuwe uitbaters veel succes en hoop dat het dorpshuis daadwerkelijk z'n maatschappelijke functie behoudt.''

De Witte zegt de onzekerheid op dit moment het vervelendst te vinden. Moet ze er over twee maanden al uit of pas over een jaar? Wethouder Loes Meeuwisse liet weten dat de gemeenteraad waarschijnlijk in het voorjaar een voorstel krijgt voorgelegd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement