Volledig scherm
Tamara Wisse-Van der Wel © Mechteld Jansen

Doe-boek combineert drummen met emoties

GOES - Het idee zat al een poosje in haar hoofd, het uitvoeren liet wat op zich wachten. Maar het Drum-fun doeboek van Tamara Wisse-Van der Wel uit Goes is een feit. Het laat kinderen aan de hand van drumoefeningen meer inzicht krijgen in hun gevoelens. 

Sinds vorig jaar biedt Tamara Wisse met haar bedrijf Drum-fun drumles met een 'extra'. Via de trommels wil zij leerlingen laten werken aan hun zelfvertrouwen en helpen met persoonlijke groei en dat concept slaat letterlijk aan. ,,Ik heb inmiddels achttien leerlingen", zegt Wisse, die ook werkzaam is als psycholoog bij een Brabantse zorginstelling. 

Quote

Ik wil ze de kracht van drummen en muziek laten ervaren. Je kunt gevoelens als boosheid of verdriet vertalen naar ritmes.

Tamara Wisse

,,Maar omdat het niet voor iedereen mogelijk is om lessen te volgen, heb ik geprobeerd datgene wat ik in de lessen doe te vangen in een boek." Via het computerprogramma Paint kreeg haar idee langzaam maar zeker vorm.  Wisse omschrijft haar creatie als een 'mini-zelfhulpboek voor kinderen van Zeeland tot Groningen'. Het is geen klassiek drumboek met alleen maar oefeningen, maar er is ook ruimte voor eigen inbreng: schrijven, kleuren en tekenen en het invullen van zelfbedachte ritmes. ,,Het blijft meer hangen als je zelf creatief bent", verklaart de Goese. ,,Ik wil ze de kracht van drummen en muziek laten ervaren. Je kunt gevoelens als boosheid of verdriet vertalen naar ritmes."

Gepest op school

Hoofdpersoon in het doe-boek is de 10-jarige Charlie, een fictief figuurtje dat soms verdrietig is omdat hij wordt gepest op school. ,,Kinderen kunnen zich met hem identificeren", zegt Wisse. Hoewel je geen drumstel nodig hebt, is het boek volgens de maakster wel toegespitst op kinderen die interesse hebben in drummen en/of muziek. ,,Veel kinderen missen een uitlaatklep, drummen kan die prima bieden. Via het boek kunnen ze er ook achter komen of het iets voor ze is."

Huidige leerlingen van Wisse hebben ook suggesties gedaan voor het boek. ,,Zo kreeg ik de tip om er ook in te zetten dat wanneer je écht ergens mee zit, je dan ook met iemand moet gaan praten. Dat is er ingekomen." Wisse merkt dat ook kinderen - en volwassenen - bij haar komen lessen die niet in de put zitten of andere mentale problemen hebben. ,,Ze zoeken gewoon dat stukje extra zonder dat het direct een ingewikkeld coachingstraject wordt."

Van het Drum-fun doe-boek zijn honderd exemplaren gedrukt. Het kost 12,95 en is te bestellen via drum-fun@outlook.com. Meer informatie op www.drummen-coaching.nl