Volledig scherm
Een beeld uit de documentaire, waarvan Lydia bang was dat haar sterfdatum op de aftiteling zou staan. © Cerutti Film

Documentaire over zieke Lydia uit Lewedorp zondag te zien op NPO3

LEWEDORP - De indrukwekkende documentaire over Lydia Vale (17) uit Lewedorp wordt zondag 9 juli uitgezonden op NPO3. 'De Wand' laat zien hoe Lydia als vijftienjarige, afgesloten van de buitenwereld, voor haar leven knokt na een beenmergtransplantatie.

Toen Lydia negen was, ontdekten doktoren dat ze leed aan het myelodysplastisch syndroom (MDS); een groep beenmergstoornissen waarbij de productie van bloedcellen ernstig is verstoord. In het ergste geval kan het zich ontwikkelen in acute leukemie. En dat scenario was bij Lydia aannemelijk, als er niet gauw iets zou gebeuren.

In quarantaine 

Na tevergeefse pogingen om te genezen met medicijnen, kon een stamceltransplantatie op haar elfde niet uitblijven. Het is een ingrijpende behandeling, waarbij het lichaam als het ware wordt gereset. Lydia moest de transplantatie in quarantaine - achter een glazen wand - ondergaan. En daar moest ze zes weken blijven tot haar afweersysteem weer op gang kwam. Iedereen die bij haar kwam moest zich houden aan strenge voorschriften; waaronder het dragen van een mondkapje en gedesinfecteerde ziekenhuiskleding.

Camera's 

Drie maanden later bleek dat de behandeling niet was aangeslagen. Daarom moest Lydia er in 2015 opnieuw aan geloven. Documentairemaker Marc Schmidt volgde haar tijdens het proces en de jonge patiënte hield zelf een videodagboek bij. De beelden laten zien hoe bang ze is om dood te gaan, hoe haar haren uitvallen en hoe ze er achter de glazen wand alles aan doet om er weer bovenop te komen.

'De Wand' wordt zondag 9 juli om 19.25 uur uitgezonden op NPO3.

Lees ook het interview met Lydia en haar vader vlak voor de première van de documentaire: Lydia (16): 'Ik was bang dat mijn sterfdatum op de aftiteling zou staan'

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement