Lisette van Gorzel helpt haar zoontje Jayden met het opzetten van een mondkapje. In huisartsenpraktijk Balans in Krabbendijke moet sinds deze week iedere bezoeker een maskertje dragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Lisette van Gorzel helpt haar zoontje Jayden met het opzetten van een mondkapje. In huisartsenpraktijk Balans in Krabbendijke moet sinds deze week iedere bezoeker een maskertje dragen. © Ernesta Verburg

Deze huisarts draait het om: niet hij, maar de patiënten dragen een mondkapje

KRABBENDIJKE - Hoe zorg je dat een huisartsenpraktijk vrij blijft van het coronavirus? Dokter Noud van Lieshout van Huisartsenpraktijk Balans in Krabbendijke heeft de oplossing. Niet hij en zijn collega’s, maar de patiënten dragen mondkapjes. De uitwasbare, door de plaatselijke bruidsmodezaak genaaide maskertjes moeten bij binnenkomst verplicht worden omgedaan. Vijf vragen over deze creatieve vinding.

Hoe bent u op dit idee gekomen?

,,Je kunt zelf een masker opzetten om je te beschermen in de hoop dat je die virusdruppeltjes wegfiltert, maar ik heb omgekeerd geredeneerd. Om te voorkomen dat de lucht in de praktijk besmet raakt met besmette speeksel- en slijmdruppeltjes die uitgehoest of geniest worden, wordt iedereen die binnenkomt verzocht een maskertje op te zetten. Na afloop leveren ze mondkapjes in. We wassen ze uit op 60 graden, dat is voldoende om het virus te doden. Daarna worden ze gestreken en hergebruikt.”