Volledig scherm
Kunstenares Elsa Westland en dochter Magdeleen van Eersel bij kunstwerk in voormalige GAK-gebouw. © Mechteld Jansen

Demontage van Goes’ kunstwerk begint, maar een nieuwe plek is nog niet gevonden

GOES - Een nieuwe plek is nog altijd niet gevonden, maar volgende week wordt het kunstwerk van Elsa Westland wel al weggehaald uit het voormalige GAK-gebouw in Goes.

Het pand aan de Van de Spiegelstraat gaat later dit jaar tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwe appartementen. Magdeleen van Eersel, de dochter van de kunstenares, zette een succesvolle actie op touw om het wandreliëf van haar moeder te redden van de slopershamer. Ze haalde 10.000 euro op via crowdfunding.

Van Sabben Tegelwerken begint op 18 februari aan de gespecialiseerde klus. Alle 163 keramieken tegels van het kunstwerk worden één voor één van de muur gehaald. Ze worden tijdelijk opgeslagen, want een nieuwe locaties is nog niet gevonden. ,,Ondanks dat we een aantal veelbelovende gesprekken hebben gevoerd’’, zegt Van Eersel. De focus was aanvankelijk op Goes gericht, maar is nu verlegd naar heel de provincie. Het liefst zien de kunstenares en haar dochter het kunstwerk een tweede leven krijgen in een (semi)-openbare ruimte als een museum, bibliotheek, zorgcentrum of ziekenhuis.

Het wandreliëf is eind jaren ‘70 gemaakt ten tijde van de bouw van het toenmalige GAK-kantoor. Het bevond zich in de centrale hal, achter de receptie. Het is ongeveer drieënhalve meter hoog en vierenhalve meter breed. Daarmee is het het grootste kunstwerk dat Westland ooit maakte. Wie een geschikte locatie denkt te hebben, kan contact zoeken met de initiatiefnemers via de website www.deverborgenschat.info.

Ontwikkelaar Carédo Comfortwonen bouwt op de locatie van het GAK-kantoor een gebouw met 35 appartementen en ruimtes voor paramedische activiteiten.

Volledig scherm
Het voormalig GAK-gebouw aan de Van de Spiegelstraat in Goes. © Rob Paardekam
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement