Volledig scherm
De Havendijk in Yerseke.

De Y48 ligt straks pal tegen terras Viskeete

DEN HAAG/YERSEKE Yerseker horeca-uitbater Jaap van Stee snapt niet waarom buurman en oesterkweker Jacques Pols zich zo fel verzet tegen zijn terras- en serreplan. Pols wist het wel dinsdag tijdens een rechtszaak over het bestemmingsplan voor Zee-eterij De Viskeete. "Het terras komt half in de insteekhaven en straks kan ik niet meer afmeren met mijn schepen", zei hij boos bij de Raad.

De gemeente Reimerswaal verleende Van Stee al vier jaar geleden een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van De Viskeete. Die vergunning is onherroepelijk omdat Pols daartegen geen bezwaar heeft gemaakt. Pols kwam wel op tegen het bestemmingsplan dat de zeven meter brede serre en terras op de plankaart vastlegt.

Van Stee was ondanks deze rechtszaak optimistisch dat hij binnen enkele weken eindelijk met de bouw van de uitbreiding kan beginnen. Volgens Van Stee heeft hij meer dan genoeg rekening met de belangen van Pols gehouden. "Ik ga zelfs een aanvaarvoorziening installeren om te voorkomen dat een schip het terras omver vaart. Dat is niet alleen in mijn belang, maar ook in dat van Pols. Ik heb de uitbreiding hard nodig want ik kan de mensen niet meer kwijt."

De Yerseker oesterkweker ziet het toch een tikkie anders. Hij is niet blij met de serre en het terras, maar al helemaal niet met de handelwijze van de gemeente. Die doet volgens Pols veel te makkelijk over de nadelen en gevaren van een boven de insteekhaven hangende serre. "Ons familiebedrijf zit daar al 150 jaar. En wij willen nog 150 jaar erbij. Maar met dat terras kunnen wij straks onze schepen niet meer lossen. De gemeente zegt dat het allemaal kan, maar ging alleen uit van onze Y148. Die is maar 25 meter lang. De Y48 is 31 meter lang en die kan straks niet meer goed afmeren."

Volgens de gemeentewoordvoerder en Van der Stee ziet Pols beren op de weg die er niet zijn. "Zelfs met de Y48 blijft er nog drie meter over tussen de boeg en het terras. Dat is voldoende om oesters te kunnen lossen. Bovendien heeft Pols de insteekhaven de afgelopen jaren nauwelijks gebruikt", zei de gemeentewoordvoerder.

Daarop benadrukte Pols dat hij de Y48 aan zijn eigen kade alleen kan lossen als de boeg tegen het terras aan ligt. "En dat ik nu niet zo vaak in de haven kom, is te wijten aan het herpesvirus in de oesters. Daardoor kan ik de kwetsbare oesters niet goed lossen aan de wal. Als er straks resistente soorten komen, zal ik weer dagelijks in de haven gaan lossen. Dat kan niet met een overhangend terras", aldus Pols.

Ook de Raad van State stelde een reeks van kritische vragen. Een groot deel van de zitting hingen de partijen en staatsraden over kaarten, foto's en tekeningen. Of de Raad al dan niet een streep door het plan haalt wordt binnen enkele weken duidelijk.