De vuilniswagen in Goes rijdt voortaan op frituurvet

VideoGOES - Vrachtwagens die rijden op frituurvet en resten van planten en bladeren. De gemeente Goes is koploper met deze techniek. Inmiddels rijden er al vijf gemeentelijke voertuigen op HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) en daar komen er dit jaar nog twee bij.

,,We hebben al een vuilniswagen, twee vrachtwagens, een trekker en een verreiker die op HVO rijden", vertelt Tom Kapoen namens de gemeente Goes. ,,Daar komen dit jaar nog een vuilniswagen en een vrachtwagen bij."

Quote

De kosten zijn hetzelfde, maar de voordelen voor het milieu zijn enorm.

Tom Kapoen, Gemeente Goes

Goes is als eerste Zeeuwse gemeente overgegaan op HVO voor het wagenpark van de buitendienst. De synthetische diesel kan zonder ombouw gebruikt worden in moderne dieselmotoren. ,,En de kosten zijn hetzelfde”, aldus Kapoen. ,,Maar de voordelen voor het milieu zijn enorm."

Joop Fassaert van leverancier Vollenhoven Olie legt uit wat die voordelen zijn: ,,Deze auto's stoten totaal geen koolwaterstoffen uit. Dat is dus een CO2-reductie van honderd procent. Daarnaast wordt de fijnstof- en stikstofuitstoot ook nog eens met vijf tot zeven procent verminderd. Bij elektrische auto's rij je bijvoorbeeld voor een groot deel toch nog op grijze stroom. HVO is helemaal groen."

Meer belangstelling

Het nadeel van HVO is dat het nog niet op grote schaal leverbaar is. ,,De productie is nog beperkt", aldus Fassaert. ,,Maar er komen binnenkort twee fabrieken bij. En dat is nodig, want er is meer belangstelling. Bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en een aantal groenbedrijven zien HVO wel zitten."

Goes kiest dus als eerste in Zeeland voor HVO. ,,Maar er zijn meer gemeenten die belangstelling hebben", laat Paul de Rijke namens vrachtwagenleverancier Scania weten. ,,Zo zijn we met Vlissingen in gesprek en is ook Middelburg al geïnteresseerd."

Volledig scherm
Wethouder Loes Meeuwisse tankt de gemeentelijke vrachtauto af met HVO, een synthetische diesel op basis van frituurvet, plantenresten, houtpulp en dierlijke vetten. Goes is de eerste Zeeuwse gemeente die op deze brandstof gaat rijden. © Johan van der Heijden
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement