Volledig scherm
Met een brandweerspuit wordt de Oude Haven in Colijnsplaat ‘vol’ gespoten. © Marcelle Davidse

De Oude Haven in Colijnsplaat staat weer vol water

COLIJNSPLAAT - Er staat weer water in de Oude Haven in Colijnsplaat. Met behulp van een brandweerauto en een gierwagen is donderdagmiddag het water op peil gebracht. Met de voltooiing van de Oude Haven is er weer een onderdeel van het plan ‘Rondom Colijnsplaat’ afgerond.

De eerlijkheid gebiedt echter wel te zeggen dat er een dag eerder al 11.000 tot 12.000 kuub water in de Oude Haven was gepompt. ,,Dat was schoon water dat met een schip was aangevoerd vanuit de Biesbosch", aldus Jos Krijger van de gemeente Noord-Beveland. ,,Dat overpompen was rond half acht in de avond klaar en trok best veel bekijks."

Quote

Zoals de mensen hier vroeger schouder aan schouder stonden om het water tegen te houden, zo hebben we nu schouder aan schouder gewerkt aan het terugbren­gen van het water in de Oude Haven.

Adrie van der Maas, Wethouder Noord-Beveland

Wethouder Adrie van der Maas verrichtte donderdag de officiële handelingen. Hij mocht de spuit van de tankwagen bedienen. Dit deed hij samen met Ko Kallewaard van de plaatselijke ondernemersvereniging en Janneke Janssen van de dorpsraad. Die twee partijen hebben samen met de gemeente harde gewerkt aan de plannen voor de Oude Haven. 

Van onderaf

,,Zoals hier vroeger de mensen schouder aan schouder hebben gestaan om te voorkomen dat het water het dorp in kwam, zo hebben we nu schouder aan schouder gewerkt aan het terugbrengen van het water in de Oude Haven", sprak Van der Maas bij de opening. ,, En het mooie is dat het een plan is dat van onderaf komt. Waar iedereen aan heeft meegewerkt. Ook de watersportvereniging."

Volledig scherm
Ko Kallewaard (links), Adrie van der Maas (midden) en Janneke Janssen (rechts) spuiten de Oude Haven vol met water. © Willem Adriaansens

De eerste plannen stammen volgens Van der Maas al uit 1999. ,,Toen werd er al over gesproken. De Oude Haven moet de verbinding gaan vormen tussen het dorp en de jachthaven. En als ik dat zo zie moet dat vast lukken. Dit project is buitengewoon goed gelukt.” 

Nu wordt het zaak om het water op peil te houden. ,,De technici hebben berekend dat dat vanzelf zou moeten gaan", aldus Krijger. ,,Maar dat zal de praktijk uit moeten wijzen. Met die lange droge periodes tegenwoordig weet je het maar nooit."

Feest

Zaterdag wordt de herinrichting van de Oude Haven stevig gevierd met onder meer muziek, kermisattracties, een solexrace en een dorpslunch. Dat de ‘nieuwe Oude Haven’ aanslaat in het dorp bewijst de animo voor die lunch. Daarvoor hebben zich op voorhand al bijna 500 inwoners van Colijnsplaat aangemeld.

Volledig scherm
Aan de overkant van de Oude Haven vult een giertank het waterpeil nog even aan. © Willem Adriaansens
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement