Volledig scherm
Wethouder Derk Alssema leest in een zaal van het oude stadhuis voor aan tientallen kinderen. © Johan van der Heijden

De geheimen van een Goese nacht

GOES - Helemaal donker was het zeker niet tijdens de Goese Nacht van de Nacht, maar dat maakte het plezier er niet minder om. De verschillende activiteiten in de binnenstad toonden aan dat lichtvervuiling tegengaan ook leuke kanten heeft. De serene sfeer die de subtiel verlichte Mariakerken zaterdag uitstralen tijdens de Nacht van de Nacht, verdwijnt zodra een blusvoertuig met loeiende sirene over de Goese Singelstraat richting de Klokstraat scheurt. De blauwe lichtflitsen weerkaatsen op de grijze bestrating.

"Jaaa, mama, gaan we daar kijken?", roept een jongetje enthousiast. Hij huppelt om zijn moeder heen en trekt aan de mouw van haar jas. Zijn moeder werpt een zorgelijke blik in de richting van de Klokstraat en knielt vervolgens neer om op fluistertoon het enthousiasme van haar zoon te temperen. Met hangende schouders sjokt de jongen even later achter zijn moeder aan richting de Grote Markt.

Brand blijkt raamfolie
Het ongeplande spektakel blijkt loos alarm. Er zou brand zijn bij kledingwinkel Bonita aan de Lange Vorststraat, maar brandweer en politie ontdekken dat raamfolie de boosdoener is. In combinatie met de spiegeling van het glas lijkt het net alsof de winkel vol rook staat.

De onrust is van korte duur en lijkt bij de meeste Nacht van de Nacht-bezoekers aan de aandacht ontglipt te zijn. Terwijl deelnemers aan de workshop nachtfotografie in de donkere binnenstad worstelen met de grootte van het diafragma en de lengte van de sluitertijd, laat een groep van zo'n zeventig mensen zich tijdens een stadswandeling voorlichten over de geschiedenis van Goes. Kinderen vermaken zich met het nachtgeluidenspel in het oude Manhuis of laten zich - net zoals de 8-jarige Jade van Solm - een masker van glow in the dark schmink aanmeten in het oude stadhuis.

Voorlezen in het donker
Daar gaf wethouder Derk Alssema eerder op de avond het startsein voor de Nacht van de Nacht. Dat deed hij met een voorleessessie in het donker. Tientallen kinderen luisterden geboeid naar de wethouder, die hen na afloop meenam naar de ramen. Samen telden ze af tot nul en tot groot vermaak van de kinderen plopten de lampen op de Grote Markt één voor één uit. "Wij hebben de lichtjes uitgetoverd", roept een meisje verrukt uit.

Op andere plaatsen in de binnenstad is het licht eveneens gedimd, maar daar heeft Delta Netwerkgroep eerder op de dag al voor gezorgd. Rond tien uur 's ochtends knielt werkvoorbereider Ron Nagtegaal neer bij het transformatorstation aan de Singelstraat, dat verstopt zit achter een poort. Hij draait de zekeringen van verschillende straten los, waardoor die straatverlichting niet automatisch aan springt. Hij gaat zes locaties in de binnenstad af en doet dat rond tien uur 's avonds nog eens om alle zekeringen weer terug te plaatsen.

De Manhuistuin is misschien wel het donkerste plekje tijdens deze Nacht van de Nacht. Het enige licht in de tuin komt van de lampjes aan de muziekstandaards van brassband Excelsior. Knerpend grind en ritselende bladeren verraden wanneer iemand voorzichtig zijn weg zoekt naar de houten bankjes naast de oude kastanje. De takken van de boom verspreiden zich over de toehoorders, zoals een moedervogel haar jongen bescherming biedt onder haar vleugels. En als de klanken van Marco Borsato's 'Je hoeft niet naar huis vannacht' door de tuin klinken, is de nacht voor even perfect.

Volledig scherm
De 8-jarige Jade van Solm uit Goes heeft speciale glow in the dark schmink op haar gezicht. Ook haar jas licht op in het donker. © Johan van der Heijden
Volledig scherm
Ron Nagtegaal (Delta Netwerkgroep) zet straatverlichting uit. © Johan van der Heijden
Volledig scherm
Oude kastanje in de Manhuistuin. © Ellen Jobse