Volledig scherm
© Thinkstock

Dat wordt dokken: verduisteraar moet ruim 68.000 euro terugbetalen

MIDDELBURG - Hoeveel jaren het zijn wist de 52-jarige J. de V. uit Wemeldinge niet, maar vast staat dat hij heel wat jaartjes 375 euro per maand moet betalen om zijn schuld aan de Gansewinkel Groep in Eindhoven te vereffenen. Om precies te zijn: 68.031,51 euro plus rente.

Dat bedrag zou de financieel administrateur De V. tussen 2011 en eind 2012 hebben verduisterd en daarvoor hoorde hij gisteren in Middelburg een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen.

De V. had destijds schulden. Tien- tot vijftienduizend euro, dacht hij maar dat bleken er 100.000 te zijn. Schulden van hypotheek, verkeersboetes, deurwaarderskosten. De V. werkte zowel in het Belgische Lommel als Eindhoven via een detacheringsbureau voor Gansewinkel en deed daar de salarisadministratie.

Boodschappen

Om uit de schulden te komen en ook om - zoals hij zei - 'wat makkelijker boodschappen te kunnen doen', vervalste hij facturen met gefingeerde namen en zette een handtekening op de betalingsopdracht. Zo sluisde hij geld naar zijn privérekening. Overigens ging niet al het geld naar de aflossing van schulden; hij besteedde ook 1722 euro aan hotel- en verblijfkosten.

De zaak tegen De V. werd in februari 2015 al grotendeels behandeld, maar toen aangehouden omdat de rechtbank een reclasseringsrapport nodig achtte. Gisteren bleek de reclassering overigens nog steeds geen rapport te hebben opgemaakt. Mede gezien het tijdsverloop en de huidige situatie waarin De V. verkeert hoefde het dan ook niet meer.

Uitspraak over twee weken.