Volledig scherm
Historisch Museum De Bevelanden in Goes. © PZC

D66 in Borsele vindt dat college historisch museum De Bevelanden laat stikken

HEINKENSZAND - "Betreurenswaardig dat het zover moet komen" zei Astrid Marchant (D66) donderdag tijdens de raadsvergadering in Borsele. "Dat we onze historie laten opbergen in een depot." Ze sprak over historisch museum De Bevelanden in Goes. Borsele geeft nu geen subsidie, maar dat kan veranderen als het nieuwe cultuurbeleid wordt vastgesteld.

Alleen duurt het nogal lang voordat het voorstel komt. "Wij hebben altijd gezegd dat wij het museum willen steunen. Maar nu de nota cultuur op zich laat wachten, ziet het er naar uit dat we het museum gaan verliezen. U laat het museum stikken onder het mom dat Goes de subsidie terugschroeft en dat er een integrale afweging moet komen."

'Redelijke subsidiepot'

Ook het CDA vroeg aandacht voor het museum en steunde het betoog van Marchant. "Wij delen de zorg de praten er graag over mee. Er moet iets gebeuren", zei Peter van 't Westeinde.

"Ze blijven een redelijke subsidiepot houden, onder andere van Kapelle en Goes", reageerde wethouder Conny Miermans. "Ik heb ook nog geen formeel verzoek binnen gekregen omdat het water nu echt tot aan de lippen staat." Ze wees er op dat meer musea graag subsidie willen hebben en herhaalde dat de raad echt moet wachten op de cultuurnota. Het is alleen nog onduidelijk wanneer die verschijnt.

Topstukken verkocht

In Goes zelf nadert de voorgenomen bezuiniging op het museum de apotheose. In de vergadering van de raadscommissie probeerden deze week maar liefst drie insprekers invloed uit te oefenen op het besluit dat volgende week donderdag definitief wordt genomen. Voorzitter Peter Gruijters van de Vrienden van het Historisch Museum, voorzitter Toine Wevers van de Stichting Historisch Museum De Bevelanden en voorzitter Piet Hamelink van Heemkundige Kring de Bevelanden hielden gloedvolle betogen. Wevers waarschuwde de raad niet nog een keer een 'historische vergissing' te maken, zoals honderd jaar geleden ook gebeurde. De gemeente besloot destijds alle topstukken uit het museum te verkopen om de financiële nood te lenigen.

Hamelink sprak van 'desastreuze plannen'. "Goes zou zich juist met de historische waarde van de stad kunnen profileren."

Onder de petitie tegen de bezuiniging staan inmiddels ruim vierduizend handtekeningen, meldde Peter Gruijters.