Volledig scherm
Adri van Oosten demonstreert volkstuinders en amateurtelers hoe je een bessenhaag moet snoeien, tijdens de snoeicursus in het Fruitteelt Museum, Kapelle. © Elodie Kint

Cursus kleinfruit snoeien: 'Snoei geeft groei'

KAPELLE - Snoei geeft groei. Dat was het motto zaterdag tijdens de cursus ‘kleinfruit snoeien’ in het Fruitteelt Museum in Kapelle. Adri van Oosten, kleinfruit specialist, gaf de amateurtelers en volkstuinders de belangrijkste tips voor het snoeiseizoen dat nu is aangebroken.

Zomerframboos

Zoals de naam eigenlijk al zegt, geeft de zomerframboos zijn vruchten af in de zomermaanden juni en juli. De frambozen groeien bij deze plantensoort aan tweejarige scheuten; takken die vorig jaar zijn gegroeid. Van scheuten die komend voorjaar groeien, kun je dus pas volgend jaar oogsten.

1. Kies in maart per meter de vijf tot zes sterkst groeiende scheuten en bind die aan de draden, zodat ze als het ware rechtop staan. Knip de overgebleven, zwakker groeiende scheuten weg.

2. In het voorjaar komen er nieuwe scheuten uit de grond, laat er 10 à 12 per strekkende meter staan.

3. Maak de takken waar frambozen aan zijn gegroeid na de oogst los en knip ze laag bij de grond af. Zo ontstaat er ruimte voor de nieuwe scheuten - die je in groepjes bij elkaar bind tot volgend voorjaar. 

Herfstframboos

Herfstframbozen oogst je van augustus tot eind oktober. Het grote verschil met de zomerframboos is behalve de oogstperiode, ook de tijd die takken nodig hebben om vruchten af te geven. Takken die begin mei groeien, geven eind van de zomer al frambozen.

1. Knip alle scheuten die vorig jaar vruchten hebben gegeven af. Dit kun je voortaan elk najaar direct na de oogst doen. In het voorjaar groeien er weer nieuwe scheuten uit de grond.

2. Kies in de loop van de zomer per meter de 6 à 7 beste scheuten uit om aan te binden. Ideaal zijn lange, sterke, rechte scheuten. Knip alle andere grondscheuten weg.

Volledig scherm
Bramen, bessen en frambozen. © Thinkstock

Braam

Bramen oogst je in de periode augustus-oktober van de scheuten die het jaar ervoor uit de grond zijn gekomen. Dus net als bij de zomerframboos dragen de tweejarige takken de vruchten.

1. Haal na de winter de takken weg die vorig seizoen vruchten hebben gegeven. Deze sterven af, maar bieden 's winters bescherming voor de vorst. 

2. Bind in deze periode (na de vorst) per meter de beste drie tot vier scheuten aan. Bij rassen die minder groot groeien, mogen dat er zes à zeven zijn.

3. Snoei alles boven de 1,80 meter, knip de stengels die dood of slecht ontwikkeld zijn af. 

4. Jonge scheuten die in het voorjaar uit de grond komen dun je uit tot zes à zeven stengels. Die leid je door het gewas heen naar de bovenste draad.

Witte, roze en rode bes aan haag

Bessen kun je houden in de vorm van een haag, of een struik (zie hieronder). Een haag geeft vaak betere kwaliteit bessen. Bessen oogst je van juli tot september aan een- én meerjarige takken. De eenjarige takken geven de mooiste bessen.

1. In een haag heb je per meter drie scheuten die dienen als 'gesteltakken'. Alles wat in de breedte aan die takken groeit en buiten de 50 tot 60 centimeter komt, snoei je in de winter of het vroege voorjaar weg. Ook de dunne meerjarige takjes haal je weg en het teveel aan eenjarige scheuten.

2. Knip in mei of juni de toppen van jonge scheutjes af. Dan krijg je een betere belichting van de bessen en volgend jaar mogelijk betere zetting aan de tros.

Witte, roze en rode bes aan struik

Sommige mensen houden bessen liever in een struik, omdat het mooier staat in de tuin. De plant bezorgt dan wel minder oogst. Snoeien doe je in dit geval in de winter. De oogstperiode blijft van juli tot september.

1. Bij een struik houd je vijf à zes gesteltakken aan. Vervang na een paar jaar regelmatig een gesteltak en ga verder met één van de jonge scheuten. Zo verjong je de struik.

2. Pas geen zomersnoei toe. Haal alleen de overtollige grondscheuten weg. 

3. Dun het eenjarige hout uit tijdens de wintersnoei. Haal dan ook dunne, meerjarige zijscheutjes weg.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement