Volledig scherm
© Thinkstock

College Schouwen: standaard pleegzorg tot 21ste is niet nodig.

ZIERIKZEE - Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland zien geen noodzaak om jongeren voortaan tot hun 21e recht op pleegzorg te geven. Volgens het college is op dit moment goed geregeld dat jongeren die na hun achttiende nog niet toe zijn aan volledige zelfstandigheid verlengde pleegzorg krijgen.

B en W antwoordden dat op vragen van de lokale CDA-fractie. Die maakt zich zorgen over jongeren die bij een pleeggezin wonen en achttien worden. 'Zij zijn niet opeens volwassen al de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden', schrijven de christen-democraten. 'Wel worden op dat moment allerlei volwassen keuzes verwacht over onder meer wonen, opleiding, werk en zorg.'

Gemeenten hebben sinds een paar jaar de mogelijkheid om verlengde pleegzorg aan te bieden aan jongeren na hun achttiende. Het college van Schouwen-Duiveland laat weten dat dit sinds 2015 vijf keer is gebeurd. Op aandringen van het CDA zeggen B en W bereid te zijn deze jongeren te benaderen om hun ervaringen op te tekenen en, als ze willen meewerken, deze geanonimiseerd door te geven aan de gemeenteraad.

Het CDA op Schouwen wil dat pleegzorg tot het 21e levensjaar de regel wordt, maar daar voelt het college weinig voor. 'Elke jongere die na zijn of haar achttiende verlengde pleegzorg nodig heeft, krijgt dat ook.' Burgemeester en wethouders denken dat het beter is om maatwerk aan te bieden. Dat kan ook door andere manieren van hulpverlening of ondersteuning. De dertien Zeeuwse gemeenten werken samen op het gebied van pleegzorg. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement