Yvonne Oyevaar (links) en Ruth Elenbaas schieten een plaat voor de fotowedstrijd met het onderwerp ‘de laatste levensfase’. Beiden zijn vrijwilliger bij ClaraThuis in Goes.
Volledig scherm
Yvonne Oyevaar (links) en Ruth Elenbaas schieten een plaat voor de fotowedstrijd met het onderwerp ‘de laatste levensfase’. Beiden zijn vrijwilliger bij ClaraThuis in Goes. © Johan Van Der Heijden

ClaraThuis zoekt de perfecte foto over de laatste fase van het leven

Op de folder en de website van ClaraThuis staat nu al tweeënhalf jaar een foto van een roodborstje. Dat kan beter. Maar wat is een goede en originele foto voor een organisatie die ondersteuning biedt aan terminaal zieke mensen? Iedereen mag binnenkort proberen het perfecte plaatje te schieten.

De vrijwilligers van ClaraThuis bieden steun aan huis aan mensen die in hun laatste levensfase zijn en hun naasten. Coördinator Ruth Elenbaas ziet ook soortgelijke organisaties in andere delen van het land worstelen met het zoeken naar geschikt beeldmateriaal voor promotiedoeleinden. ,,Je komt al snel op een standaardfoto als twee handen die op elkaar liggen.‘’

Bij ClaraThuis is het al sinds de oprichting een roodborstje dat de folder en de website siert. Op zich een mooie foto, maar het mag wat passender, vinden ze. Daarom houdt de organisatie een wedstrijd waarbij amateurfotografen worden uitgedaagd een treffende foto te maken over het onderwerp ‘de laatste levensfase’. Dat kan heel breed zijn. Betrokkenheid, loslaten, verdriet, woede, eenzaamheid, angst... het zijn allemaal emoties die op de gevoelige plaat mogen worden vastgelegd. ,,In feite vragen we aan mensen waar ze aan denken bij de laatste levensfase”, zegt Elenbaas. ,,Maar deze keer niet in woord, maar in beeld uitgedrukt.”

Simpel praatje

ClaraThuis bestaat ruim twee jaar. De organisatie is gelieerd aan Hospice Het Clarahofje in Goes, maar opereert geheel zelfstandig. De vrijwilligersorganisatie neemt nadrukkelijk niet de zware zorgtaken van de professionele zorgverleners over. De vrijwilligers doen in feite wat de mantelzorger ook doet. En zijn er mede om hen te ondersteunen. ,,Als wij deze mantelzorgers een aantal uren per week kunnen ontlasten, kunnen ze zichzelf weer even opladen”, zegt vrijwilliger Yvonne Oyevaar. Een simpel praatje maken wordt door de terminaal zieke mensen en hun naasten vaak al erg op prijs gesteld. Of het bieden van wat praktische en emotionele ondersteuning. ,,Want er komt veel op mensen af”, weet Elenbaas.

Het doel van de fotowedstrijd is tweeledig. Enerzijds moet het ClaraThuis wat meer bekendheid geven, want veel inwoners van de Bevelanden kennen de organisatie nog niet. Anderzijds moet het mooie foto’s opleveren die gebruikt kunnen worden voor promotie-doeleinden.

Buiten de lijntjes denken

De wedstrijd duurt acht maanden. Vanaf september kunnen mensen foto’s insturen. ,,We hopen dat deelnemers buiten de lijntjes gaan denken”, zegt Oyevaar. ,,Natuurlijk kan een foto van een paar handen heel mooi zijn. Of twee mensen die elkaar een knuffel geven. Maar we hopen ook heel andere dingen te gaan zien.”

Elke maand kiest een jury (met daarin onder meer wethouder André van der Reest en oud-burgemeester Dick van der Zaag) twee winnaars. Ook het publiek mag een ‘mooiste foto’ aanwijzen. Nadat in april de laatste ronde heeft plaatsgevonden, worden alle winnende foto’s tentoongesteld in de grote hal van het stadskantoor in Goes en worden de eindwinnaars bekendgemaakt. Nadien volgt ook nog een tentoonstelling in ‘t Kunstuus in Heinkenszand.

Alle informatie over de fotowedstrijd is te vinden via: clarathuis.nl.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement