Volledig scherm
© Thinkstock

Celstraffen geëist voor drugsmisdrijven

MIDDELBURG - Het was een aardig lijstje waarvoor de 31-jarige R. B. uit Bergen op Zoom zich dinsdag voor de Middelburgse rechtbank moest verantwoorden. Handel in cocaïne, leiding geven aan een criminele organisatie, het drijven van een hennepkwekerij en verboden wapenbezit. Voor dat alles hoorde hij een celstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

De 31-jarige S. M. uit Roosendaal zou een straf moeten krijgen van vijftien maanden waarvan eveneens zes maanden voorwaardelijk omdat hij B. had geholpen en voor de 26-jarige Goesenaar C. de V. - hij had 'een klein beetje' gedeald - vond de officier van justitie 180 dagen waarvan 168 voorwaardelijk plus een taakstraf van 240 uur voldoende. B. zou ook nog 59.687 euro aan de Staat moeten betalen, omdat hij dat zou hebben verdiend met zijn misdaden. De V. moet van de aanklager 8.300 euro betalen.

Heimelijk vuurwapen

Begin juni 2015 werd een toen 23-jarige inwoner van Wolphaartsdijk in Vlissingen aangehouden en naar aanleiding daarvan werden ook B. en M. in Goes gearresteerd, toen ze een horecagelegenheid verlieten. Huiszoeking in de woning van B. leverde een stapel geld, drugs en een 'heimelijk vuurwapen' (een sleutelhanger met een schietblokje) op. 

B. ontkende dinsdag uitvoerig alles waarvan hij werd verdacht; alle verklaringen die het dealen bevestigden waren volgens hem bij elkaar verzonnen door een vriendengroep en afgelegd onder druk van de politie. Het vuurwapen zat in de tas van een vriend, van een hennepkwekerij wist hij niets en van een criminele organisatie die dan uit drie man zou moeten bestaan was helemaal geen sprake. Dat laatste vonden ook hun advocaten. Immers: er was geen organisatie, er was geen structuur en evenmin een gezagsverhouding.

Uitspraak over twee weken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Leefbaar Reimerswaal: ‘Beheerder dorpshuis Krabbendijke onmiddellijk ontslaan’
    PREMIUM

    Leefbaar Reimers­waal: ‘Beheerder dorpshuis Krabbendij­ke onmiddel­lijk ontslaan’

    KRABBENDIJKE - Raadslid Marien Weststrate vindt dat de gemeente Reimerswaal dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke moet sluiten en de beheerder moet ontslaan. In het dorpshuis trof de politie eerder deze week een hennepplantage aan. Weststrate wil dat De Meiboom voor minimaal drie maanden dicht gaat. ,,En de beheerder moet met onmiddellijke ingang worden ontslagen", zegt de fractievoorzitter van Leefbaar Reimerswaal.