Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Guido van der Heijden

Cel voor bejaarde oplichter uit Goes

MIDDELBURG - De 'Zeeuwse heer Olivier', de 76-jarige Goesenaar J. de K., die zich ruim een jaar lang heeft bezig gehouden met flessentrekkerij, oplichting en gebruikmaken van valse documenten is gisteren door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. 

Ook moet hij zich laten behandelen, komt hij onder toezicht van de reclassering te staan en moet hij een schadevergoeding van 42.880 euro betalen. Er was achttien maanden waarvan zes plus de opgelegde schadevergoeding geëist.

In 2013 en 2014 verbleef De K. zonder te betalen in een hotel in Bergen op Zoom en toen hij daar bij gebrek aan betalingen werd uitgezet haalde hij hetzelfde uit bij Tulip Inn, eveneens in Bergen op Zoom. Beide bedrijven gingen toen voor ruim 20.000 euro het schip in.

Miljoenen

In Roosendaal bestelde hij een Mercedes van ruim een ton en huurde in afwachting van de levering bij hetzelfde bedrijf een andere auto. Op het laatste moment ging de koop niet door, moest de bestelling worden geannuleerd en ook daar bleef het bedrijf met ruim 20.000 aan kosten zitten. In Goes kocht De K. een woning aan het Goese Meer voor 570.000 euro. Ook die koop ging bij het uitblijven van betaling niet door. 

In alle gevallen beweerde De K. dat hij nog enkele miljoenen tegoed had uit Oezbekistan en Nigeria en dat het elk ogenblik kon binnenstromen. Als bewijs toonde hij tijdens een van de zittingen documenten waaruit zou moeten blijken dat er enkele miljoenen op zijn rekening was gestort. Alleen waren die documenten vals. Het opgegeven rekeningnummer bestond niet eens en De K. was bij de bank volledig onbekend.

Lange historie

De K. heeft een lange historie (bijna dertig jaar) van oplichtingen en flessentrekkerij met de bijbehorende veroordelingen en heeft volgens het vonnis 'op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen'. Dat De K. een langere straf heeft gekregen dan was gevorderd komt onder meer omdat het te lang heeft geduurd voordat de zaak inhoudelijk kon worden behandeld.