Volledig scherm
Marga van de Plasse en Peter van 't Westeinde van het CDA tonen een spandoek met een steunbetuiging voor Borselse fruittelers. Op de achtergrond een hagelkanon in een boomgaard. © Melita

CDA Borsele pleit voor wetgeving hagelkanonnen

NISSE - 'Regel het gebruik van anti-hagelkanonnen in de nieuwe omgevingswet. Dan zijn wij van de onzekerheid af.' Die hartenkreet heeft de CDA-fractie in Borsele namens fruittelers gestuurd naar de onderhandelaars van een nieuw kabinet en de fractiewoordvoerders in de Tweede kamer. 

Tien jaar. Zo lang wordt het anti-hagelkanon gebruikt in Borsele. Veerenveertig fruitbedrijven hebben samen negen apparaten die verspreid over het fruitteeltgebied staan. Het apparaat wordt gebruikt als onweer met hagel nadert. Het kanon produceert een drukgolf waardoor er geen hagel valt boven het fruit.

Zoalng de kanonnen worden gebruikt, is er juridische strijd over de vergunning. De stichting Behoud Zak van Zuid-Beveland (BZZB) is tegen het geknal van de kanonnen en heeft verschillende keren - met succes - de vergunning bestreden bij de rechter. Momenteel loopt nog een procedure bij de Raad van State.

Borsele is de grootste fruitgemeente van Nederland en de CDA-fractie is het zat dat het juridisch getrouwtrek de fruittelers telkens in onzekerheid houdt. Daarom wordt nu een beroep op Den Haag gedaan om het gebruik vast te leggen in wetgeving.