Volledig scherm
Een anti-hagelkanon. © Peter Nicolai

CDA Borsele hekelt opstelling staatssecretaris in dossier anti-hagelkanon

HEINKENSZAND - Staatssecretaris Mansfeld geeft volstrekt onvoldoende invulling aan de door de Tweede Kamer aangenomen motie van 30 juni 2011 om met maatwerk te komen voor de legalisering van anti-hagelkanonnen.

Dat vindt de Borselse CDA-fractie.De partij roept de Tweede Kamer in een brief op om dat alsnog te doen.

Het CDA Borsele heeft in het verleden al vaker aan de bel getrokken in Den Haag en twee enquêtes gehouden om de mening van inwoners te peilen over de inzet van anti-hagelkanonnen.

De fractie schrijft in de brief bezorgd te zijn over de ingezette constructie om tot legalisering van ant-hagelkanonnen te komen. 'De kans op bezwaar en beroep is prominent aanwezig. De rechter zal dan moeten uitmaken hoe lokaal en optimaal de gemeente de belangen heeft afgewogen. Daarmee zijn we dan terug bij af: na 7 jaar nog steeds in juridische steekspelletjes verwikkeld met het bedrijf van de fruitteler als speelbal', aldus het CDA.

De fractie vindt het 'onbegrijpelijk' dat industrielawaai als uitgangspunt wordt gesteld. 'Dat is appels met peren vergelijken, bij industrieoverlast is sprake van voordurende zware geluidsbelasting. De anti-hagelkanonnen worden slechts bij onweer geactiveerd'.