Volledig scherm
© Thinkstock

Campagne heeft effect: alcohol minder vanzelfsprekend in Borsele

HEINKENSZAND - Een biertje hoort erbij? Voor steeds meer jongeren in Borsele is dat niet meer vanzelfsprekend. En ook de 55-plusser die altijd wel een reden kan vinden om ‘te wijnen’ is zich steeds bewuster van de gevolgen.

,,Gaandeweg zien we veranderingen‘’, zegt wethouder Marga van der Plasse van Borsele. ,,Maar het vergt wel een lange adem.” Sinds twee jaar wordt door de gemeente vol ingezet op preventie alcoholgebruik. Voorlichting aan jongeren, maar ook aan de ouders én aan de 55-plussers die uit een tijd komen dat een borrel of glas wijn de normaalste zaak van de wereld was. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar de wethouder constateert wel een langzame gedragsverandering.  ,,Dat hoor je in gesprekken en dat zie aan veranderend cafébezoek.” 

Naast voorlichting is handhaving ook een belangrijk onderdeel van de campagne. ,,We weten dat er nog steeds overtredingen zijn. Daar valt winst te behalen”, zegt Van der Plasse. ,,Als we een overtreding zien gaan we het gesprek aan. Om bewust te maken.” Dat werkt volgens Van der Plasse goed. Dat jongeren zich steeds bewuster zijn van de risico's van drank betekent niet dat het probleem bijna Borsele uit is. Indrinken gebeurt en ook zuipketen zijn er nog steeds. 

 1. Peter Appel nam failliete 2W Logistiek in Kapelle over en gedijt nu goed in de Bloesem van Zeeland
  PREMIUM

  Peter Appel nam failliete 2W Logistiek in Kapelle over en gedijt nu goed in de Bloesem van Zeeland

  KAPELLE – Bijna een jaar geleden werd het hart van de Smokkelhoek zwaar getroffen. Het Emté-distributiecentrum sloot de deuren op het Kapelse bedrijventerrein en in het kielzog daarvan kwam transporteur 2W Logistiek in zwaar weer. Zulk zwaar weer zelfs dat in juli 2019 een faillissement volgde. Het landelijke Peter Appel Transport bood redding. Het bedrijf uit Noord-Holland nam het failliete bedrijf over en is er nu zelfs aan het groeien. En die groei zet ook tijdens de coronacrisis gewoon door.
 2. Raadslid stelt eigen huis open: ‘Juist christelijke gemeente moet vluchtelingenkinderen opvangen’
  PREMIUM

  Raadslid stelt eigen huis open: ‘Juist christelij­ke gemeente moet vluchtelin­gen­kin­de­ren opvangen’

  YERSEKE - Ze hebben misschien hun vader of moeder wel voor hun ogen vermoord zien worden. En nu zitten ze in overvolle Griekse kampen, waar ze alleen maar kunnen hopen dat een corona-uitbraakt uitblijft. ,,Ik vind deze situatie zo verschrikkelijk. We moeten ons hart laten spreken”, zegt ChristenUnie-raadslid Andries Jumelet uit Yerseke. Hij is zelfs bereid één kind in huis te nemen.
 3. Mosselkweker Yerseke wil nu snel schadevergoeding van minister voor mosselzaadconflict
  PREMIUM

  Mosselkwe­ker Yerseke wil nu snel schadever­goe­ding van minister voor mosselzaad­con­flict

  DEN HAAG - Mosselbedrijf Koninklijke Prins & Dingemanse uit Yerseke vraagt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu snel een schadevergoeding te betalen voor de jaren dat het te weinig mosselzaad mocht kweken. Het bedrijf kan die compensatie goed gebruiken om de coronacrisis ongeschonden door te komen. ,,U bent onze laatste strohalm”, schrijft het bedrijf aan de minister.