Volledig scherm
Bovenbouwleerlingen van Calvijn Vakhavo doen ervaring op bij bedrijven, zoals hier bij Coremans Tools & Technology in Rilland. © Calvijn

Calvijn College Goes eerste in Nederland met Vakhavo

GOES - Op het Calvijn College in Goes kunnen leerlingen sinds dit jaar als eerste in Nederland kiezen voor de Vakhavo. Vorig jaar vonden pilots plaats, met instemming van het ministerie van OCW. Een opleiding voor intelligente doeners: dat is de Vakhavo van het Calvijn College.

Vier dagen in de week 'gewoon' les, één dag in de week praktijk. Voor de onderbouw, op de werkplaats binnen de school, voor de bovenbouw in een bedrijf. De vakhavo is de ideale opleiding voor havisten die de mouwen willen opstropen. Het Calvijn College is vooralsnog de enige plek in Nederland waar de Vakhavo wordt aangeboden; maar dat hoeft niet zo te blijven.

"Er is grote belangstelling vanuit het bedrijfsleven, waarmee we nauw samenwerken. En hoe meer scholen meedoen, hoe liever het me is. Wij zijn al benaderd door een school in Rotterdam, in Tilburg wilde iemand ermee aan de slag - dit is duidelijk een gat in de markt. En de tijd is er rijp voor", zegt initiatiefnemer Govert Kamerik van het Calvijn College. Hij is voorzitter van de stuurgroep Vakhavo en locatiedirecteur havo en vwo.

Vakhavo: het doet onmiddellijk denken aan de Technasia, een formule voor bèta-onderwijs op havo en vwo waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan bètatechnische opdrachten uit de praktijk. "Nee, nee, nee", haast Kamerik zich te zeggen. "Dat is meer voor onderzoekende denkers, dit voor denkers die graag doen."

Meer in de PZC van dinsdag

Volledig scherm
Leerlingen uit de onderbouw van de Vakhavo maken kennis met materialen en technieken in de praktijklokalen van het Calvijncollege op de locatie Kerkpolder/Krabbendijke. © Calvijn