Burgemeester noemt censuur bij De Scheldepost onacceptabel: Kapelle overweegt banden te verbreken
POLLKAPELLE - Filtering van berichtgeving in De Scheldepost is onacceptabel. Als mediabedrijf Trainews blijft weigeren om bepaalde advertenties en berichten te plaatsen, stapt de gemeente Kapelle naar een andere krant voor de gemeentelijke advertenties en mededelingen. Dat laat burgemeester Fons Naterop weten.
Trainews kwam de afgelopen tijd een paar keer in het nieuws omdat de redactie berichten en advertenties weigert te plaatsen die niet binnen de ‘reformatorische identiteitskaders’ van het bedrijf passen. Die zijn sinds begin dit jaar van kracht bij Trainews. In juli werd al duidelijk dat expliciete vermeldingen van zondagopenstellingen niet in de krant terecht komen. Kapelle Cultureel trok vervolgens aan de bel toen Trainews meedeelde geen enkele aankondiging van theater-, muziek- en toneelvoorstellingen meer te verwerken.
Het beleid geldt naast De Scheldepost ook voor de andere Zeeuwse kranten van Trainews.
Kapelle ziet De Scheldepost als ‘eigen krant’
Het gemeentebestuur in Kapelle heeft inmiddels meerdere ondernemers en inwoners gesproken wiens berichten niet geplaatst worden, zegt burgemeester Fons Naterop. De boel ligt gevoelig, want inwoners van Kapelle zien De Scheldepost al tientallen jaren lang als ‘hun krant'. Ook Naterop erkent dat: hij noemt De Scheldepost ‘een krant van, voor en door iedereen in de gemeente Kapelle, ongeacht religie, kleur en geaardheid'. De burgemeester zegt respect te hebben voor de overtuiging van Van Iwaarden. ,,Maar wij kunnen hier niet in meegaan.”
Kapelle plaatst de gemeentelijke mededelingen al sinds jaar en dag in De Scheldepost. Daar komt een eind aan als Trainews het strikte beleid niet versoepelt, waarschuwt Naterop. Zo ver is het nog niet. Begin oktober volgt een laatste gesprek met Trainews-directeur Daniël van Iwaarden. Daarna hakken B en W de knoop door.
De gemeente is een adverteerder zoals alle anderen
Van Iwaarden wil zelf nog niet vooruit lopen op de inhoud van dat gesprek. Wel zou hij het ‘gezien de historie’ erg jammer vinden als de banden tussen De Scheldepost en de gemeente verbroken worden, geeft hij aan. Van Iwaarden zegt niet te kunnen beloven dat de gemeente alles wat ze wil, kan blijven plaatsen. ,,Ik zie de gemeente als een adverteerder, zoals er veel meer zijn. Ons beleid geldt voor iedereen.” Maar, benadrukt hij: ,,Minstens 95 procent van de berichten die zij plaatsen, kunnen en zullen wij ook plaatsen.”
Van Iwaarden begrijpt dat veel Kapellenaren De Scheldepost zien als 'hun krant'. ,,Dat is ten dele ook waar. Hij is vooral vóór alle inwoners. Maar de krant is juridisch gezien ván Trainews Media. Dus wij zijn verantwoordelijk voor de inhoud. En als ondernemer heb ik gelukkig de vrijheid om mijn eigen bedrijfsbeleid te bepalen.” Dat laatste zou ook de gemeente Kapelle moeten erkennen, vindt Van Iwaarden. ,,Ik vind het wel ver gaan dat de gemeente druk op een krant uitoefent vanwege de houding naar andere partijen.”
Poll
De gemeente Kapelle moet zich niet bemoeien met de inhoud van De Scheldepost
-
Eens (38%)
-
Oneens (62%)
Gemeentelijke mededelingen in de krant: het hoeft niet meer, maar gemeenten doen het toch
Tot voor kort waren Nederlandse gemeenten verplicht hun mededelingen en bekendmakingen op papier te verspreiden. Die berichten omvatten zaken als inhoud en uitnodiging voor openbare (gemeenteraads)vergaderingen, informatie over verleende vergunningen, kennisgeving van het feit dat bestemmingsplannen ter inzage liggen en besluiten van het gemeentebestuur.
Om de berichten te publiceren, gebruiken gemeenten meestal advertentieruimte in lokale huis-aan-huisbladen. Sinds 2008 moeten de mededelingen ook online worden gezet: in de praktijk zetten gemeenten daarvoor hun eigen website in.
Sinds enkele maanden is papieren verspreiding niet meer verplicht. Gemeenten moeten hun mededelingen nu op de website officielebekendmakingen.nl zetten. Wie de berichten op papier wil hebben, kan daar bij gemeenten wel om vragen: die moeten die dan verstrekken.
In de praktijk hebben veel gemeenten besloten om hun mededelingen gewoon nog op de oude manier te verspreiden, dus in de huis-aan-huisbladen. Dat is vooral service naar mensen die digitaal niet zo goed onderlegd zijn. Het feit dat er geen verplichting meer is over welke mededelingen er gedaan moeten worden en op welke manier die gecommuniceerd dienen te worden, geeft gemeenten wel mogelijkheden om ze op een andere manier te presenteren: alleen een selectie van de belangrijkste berichten, of door middel van een vlottere manier van presenteren. Meerdere gemeenten experimenteren daar al mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersbrieven
‘Geen koningspaar bij de nationale herdenking van de Ramp, ik durf het een schandaal te noemen’
Een grote fout van het koningspaar. Zo ziet Jaap Beun uit Middelburg hun afwezigheid tijdens de herdenking van de Watersnoodramp dit jaar. En Maartje Verschure uit Goes vindt het wreed hoe muskusratten en andere diersoorten aan hun einde komen. Lees hier de beste lezersreacties. -
Nieuw openbaar toilet in Goese binnenstad gaat volgende maand open
Bezoekers van de Goese binnenstad die hoge nood hebben, kunnen vanaf volgende maand terecht in een nieuw openbaar toilet aan de oostkant van de stad. -
PREMIUM
Goes bouwt de komende zeven jaar ruim 2700 woningen, de meeste van alle Zeeuwse gemeenten
Goes wil de komende zeven jaar ruim 2700 woningen bouwen. Ze moeten komen in onder meer het stationsgebied, Goese Schans en in een nog aan te wijzen nieuwe uitbreidingswijk. Ook de cijfers voor de andere Zeeuwse gemeenten zijn bekend. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
De Goese Maan krijgt er twee padelbanen bij
Tennis- en padelvereniging De Goese Maan legt twee extra padelbanen aan. De leden van de vereniging hebben ingestemd met de uitbreiding. Daarmee komt het aantal padelbanen van de Goese vereniging op vier.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Kleine concurrent van de Wegenwacht gaat in Zeeland met knalgroene auto's de weg op
Als het gaat over pechhulp aan automobilisten, denkt bijna iedereen aan de ANWB. Maar er zijn meer aanbieders, zoals AA-team. Een zusterbedrijf daarvan vestigt zich nu in Goes.