Burgemeester Goes wil buren niet de gordijnen injagen

GOES - Er is voor de gemeente Goes geen enkele reden om meer macht te eisen in het samenwerkingsverband met de Bevelandse buurgemeenten. Dat vindt burgemeester Herman Klitsie. ,,Het zou de verhoudingen enorm onder spanning zetten.''

Volledig scherm
Het stadskantoor van Goes. © Willem Staat

De vijf Bevelandse gemeenten hebben vijf jaar geleden samen de 'Gemeenschappelijke regeling De Bevelanden' opgezet. Daarin werken ze samen op het gebied van personeel en organisatie, informatie- en communicatietechnologie en werk, inkomen en zorg. De VVD in Goes is bepaald geen fan van deze samenwerking, zo bleek deze week tijdens een commissievergadering. Volgens fractievoorzitter Dick de Korte heeft het Goes nog weinig gebracht en is het een erg ondemocratisch fenomeen, omdat de raad deels buitenspel zou worden gezet.

Bijsturen

Volledig scherm
Herman Klitsie. © Johan Van Der Heijden

De Korte kreeg van burgemeester Klitsie de toezegging dat er een plan komt om het samenwerkingsverband beter te laten functioneren en dat de gemeenteraad waar nodig kan bijsturen. Meer zeggenschap eisen gaat hem echter een stap te ver. Nu heeft elke gemeente evenveel stemrecht. Goes heeft met z'n 37.000 inwoners dus evenveel in de melk te brokkelen als het ruim 7000 zielen tellende Noord-Beveland.

De VVD stelde voor daar verandering in te brengen, maar volgens Klitsie moet Goes de buren vooral niet de gordijnen injagen. ,,Er is geen probleem'', aldus de burgemeester. ,,Er wordt heel goed naar ons geluisterd als centrumgemeente. Meestal krijgen we onze zin, soms moeten we water bij de wijn doen. Het zal heel slecht vallen als we aandringen op een aangepaste stemverhouding.''

De Korte zei onder de indruk te zijn van de woorden van Klitsie en maakte er daarna geen punt meer van. Alle partijen willen doorgaan met de samenwerking, mits de raad goed op de hoogte wordt gehouden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement