Volledig scherm
Postbrug

Bruggen blijven tijdens renovatie twee weken lang dicht voor scheepvaart

HANSWEERT - Automobilisten en fietsers die het Kanaal door Zuid-Beveland willen oversteken, hoeven twee weken lang niet te wachten voor een open brug. In verband met modernisering van de Vlakebrug en de Postbrug, blijven de kleppen van 28 november tot 11 december dicht voor hoge boten.

Voor schepen die hoger dan zo'n tien meter zijn, betekent het een tijdje omvaren. Die periode benut Rijkswaterstaat om de renovatie, waar al sinds het voorjaar aan wordt gewerkt, af te ronden.

De bruggen krijgen nieuwe camera's, verlichting, aandrijving en besturing. Ook komen er digitale borden waarop schepen de doorvaarthoogte kunnen zien. Die hoogte verandert telkens omdat er getijdewerking is op het kanaal.

De bruggen worden nu nog bediend vanaf de sluizen in Hansweert. Zodra ook de sluizen zijn aangepast worden zowel de sluizen als de bruggen bediend vanuit het Topshuis op Neeltje Jans.

Na de renovatie kunnen de Postbrug en Vlakebrug volgens Rijkswaterstaat de komende decennia aan de laatste veiligheidsrichtlijnen Voldoen.

In de week van 12 tot en met 18 december is de kans voor het wegverkeer groter dat ze even moet wachten voor een open brug. De aannemer voert dan testen uit. Zo kan het voorkomen dat er enkele extra brugdraaiingen worden uitgevoerd zonder dat er een schip passeert. Ook kan het soms vijf tot tien minuten langer duren voordat de brug weer dicht is.

Om het wegverkeer niet al te veel tot hinder te zijn, worden de testen niet uitgevoerd in de spitstijden. Volgens Rijkswaterstaat heeft het treinverkeer en scheepvaartverkeer geen last van de testperiode.