Volledig scherm
Donatien Hamon tijdens zijn revalidatie in het ziekenhuis. © Archief Donatien Hamon

Brief aan de koning voor erkenning van 101-jarige oorlogsveteraan

KAPELLE - Andries Looijen, eigenaar van oorlogsmuseum Vitality in Kapelle, kan er met zijn hoofd niet bij. De enige nog levende Franse oorlogsveteraan die in Zeeland heeft gevochten, heeft daar nog steeds geen blijk van waardering voor gekregen in de vorm van een medaille of een lintje. Hij schreef daarom een brief aan de koning.

Fransman Donatien Hamon (101) vocht in 1940 tegen de Duitsers in Zeeland. Hij hoorde bij het 271ste Regiment d'Infanterie. Tijdens de gevechten in Wemeldinge werd hij door een kogel geraakt in zijn long en milt. Hamon kroop op handen en voeten naar een veilige plek onderaan de dijk en werd een dag later pas naar het Sint Johannaziekenhuis in Goes gebracht. Niemand had verwacht dat hij het nog zou overleven, maar wonder boven wonder kwam hij er na zes operaties en een ziekenhuisopname van zeventien maanden toch weer bovenop.

Nul op rekest

Quote

Deze man heeft bijna zijn leven moeten geven voor onze vrijheid

Andries Looijen, eigenaar oorlogsmuseum Vitality

,,Deze man heeft bijna zijn leven gegeven voor onze vrijheid”, zegt Looijen. En daar mag volgens hem best wat tegenover staan. De afgelopen tweeënhalf jaar schreef de museumeigenaar dertien instanties aan. Van Defensie, tot de Kanselarij der Nederlandse Orde en de Commissaris van de Koning. Maar steeds kreeg hij nul op rekest. ,,In reacties staan bijvoorbeeld argumenten als: 'hij heeft na de oorlog nooit meer iets voor Nederland gedaan', of 'militairen worden meestal in hun thuisland onderscheiden'."

Ultieme poging

Te gek voor woorden, vindt Looijen. En daarom heeft hij heeft nog één ultieme poging gedaan: hij stuurde een brief aan koning Willem-Allexander. In de hoop dat Hamon in aanmerking komt voor een ‘Huisorde van Oranje’. ,,Ik heb de brief op 25 april verstuurd en ren sindsdien elke dag naar de brievenbus, maar ik heb nog steeds geen reactie gehad. Hopelijk duurt het niet te lang, want Hamon is al 101 en leeft van dag tot dag."

Volledig scherm
Andries Looijen (l) op de 101e verjaardag van de Franse oorlogsveteraan Donatien Hamon. © Andries Looijen