Volledig scherm
Apart plastic en drankkartons verzamelen behoort straks tot het verleden in de gemeente Borsele. © Marcelle DavidseBorsele gaat plastic weer bij het restafval gooien

HEINKENSZAND - Plastic en drankkartons mogen in 2020 gewoon weer in  het Borselse restafval worden gegooid. Het college van burgemeester en wethouders wil namelijk meedoen aan een proef voor nascheiding van afval. Alleen de raad moet nog instemmen.

Nu worden plastic en drankkartons (PD) in Borsele nog apart verzameld en opgehaald. Daarvoor wordt een extra inzamelroute gereden. Om de milieudoelstellingen te kunnen halen, heeft Borsele onderzocht welk afvalsysteem het beste zou zijn voor de toekomst.

In dat onderzoek werd het huidige systeem vergeleken met drie andere: nascheiding PD, het Kapelse Diftar en  het laagfrequent inzamelen zoals dat in Tholen gebeurt.

Quote

Naschei­ding levert voordelen op voor het milieu, het gemak en de portemon­nee.

In Kapelle wordt door een financiële prikkel geprobeerd inwoners te bewegen hun huishoudelijk afval zo goed mogelijk te scheiden. Op Tholen wordt eenmaal per vier weken (gescheiden) afval opgehaald, in plaats van de gebruikelijke eens per twee weken.

Minder CO2

Bij nascheiding PD wordt het PD gewoon in het restafval aangeleverd. Bij AVR-Afvalverwerking wordt dan vóór het verbranden al het PD uit het restafval gehaald. Van dit PD wordt 78 procent gerecycled. 

Uit het onderzoek is gebleken dat  nascheiding het meeste voordeel biedt. Het is beter voor het milieu, goedkoper en gebruiksvriendelijker. Zo wordt er minder CO2 uitgestoten door het verminderen van de afvalkilometers en en er wordt veel meer PD gerecycled.

Volledig scherm
Plastic mag in 2020 gewoon weer in de grijze bak. © Marcelle Davidse

De kostenbesparing die nascheiding oplevert kan voor Borsele oplopen tot 114.000 euro op jaarbasis. Daarnaast is het veruit de gemakkelijkste manier voor alle huishoudens. Je hoeft je nooit meer af te vragen waar dat vleesschaaltje nou in moet.

2020

De gemeenteraad beslist op 6 december over het voorstel. Als de raad instemt kan Borsele nog meedoen met de nascheidingsproef. Die zou dan in het tweede kwartaal van 2020 ingevoerd moeten worden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement