Volledig scherm
Apart plastic en drankkartons verzamelen behoort straks tot het verleden in de gemeente Borsele. © Marcelle DavidseBorsele gaat plastic weer bij het restafval gooien

HEINKENSZAND - Plastic en drankkartons mogen in 2020 gewoon weer in  het Borselse restafval worden gegooid. Het college van burgemeester en wethouders wil namelijk meedoen aan een proef voor nascheiding van afval. Alleen de raad moet nog instemmen.

Nu worden plastic en drankkartons (PD) in Borsele nog apart verzameld en opgehaald. Daarvoor wordt een extra inzamelroute gereden. Om de milieudoelstellingen te kunnen halen, heeft Borsele onderzocht welk afvalsysteem het beste zou zijn voor de toekomst.

In dat onderzoek werd het huidige systeem vergeleken met drie andere: nascheiding PD, het Kapelse Diftar en  het laagfrequent inzamelen zoals dat in Tholen gebeurt.

Quote

Naschei­ding levert voordelen op voor het milieu, het gemak en de portemon­nee.

In Kapelle wordt door een financiële prikkel geprobeerd inwoners te bewegen hun huishoudelijk afval zo goed mogelijk te scheiden. Op Tholen wordt eenmaal per vier weken (gescheiden) afval opgehaald, in plaats van de gebruikelijke eens per twee weken.

Minder CO2

Bij nascheiding PD wordt het PD gewoon in het restafval aangeleverd. Bij AVR-Afvalverwerking wordt dan vóór het verbranden al het PD uit het restafval gehaald. Van dit PD wordt 78 procent gerecycled. 

Uit het onderzoek is gebleken dat  nascheiding het meeste voordeel biedt. Het is beter voor het milieu, goedkoper en gebruiksvriendelijker. Zo wordt er minder CO2 uitgestoten door het verminderen van de afvalkilometers en en er wordt veel meer PD gerecycled.

Volledig scherm
Plastic mag in 2020 gewoon weer in de grijze bak. © Marcelle Davidse

De kostenbesparing die nascheiding oplevert kan voor Borsele oplopen tot 114.000 euro op jaarbasis. Daarnaast is het veruit de gemakkelijkste manier voor alle huishoudens. Je hoeft je nooit meer af te vragen waar dat vleesschaaltje nou in moet.

2020

De gemeenteraad beslist op 6 december over het voorstel. Als de raad instemt kan Borsele nog meedoen met de nascheidingsproef. Die zou dan in het tweede kwartaal van 2020 ingevoerd moeten worden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ISD geëist voor incidentje op Stationsplein in Goes

    ISD geëist voor incidentje op Stations­plein in Goes

    MIDDELBURG - Eigenlijk was het die 15e juni gewoon een vervelend incidentje, daar op het Stationsplein in Goes. Maar dat kleine incidentje was voldoende voor het Openbaar Ministerie om de ISD-maatregel tegen de 56-jarige Haarlemmer H. van der S. te eisen. Van der S. was op weg naar Vlissingen, stapte uit in Goes en babbelde wat met een paar mannen die daar stonden. Het ging over voetbal. Van der S. haalde een bal uit zijn tas, zag dat die wegrolde en schopte die in de richting van de scootmobiel van een van de drie mannen. Een lampje raakte beschadigd, de mannen wilden geld zien en omdat hij niet kon of wilde betalen en namen ze zijn tas in beslag. Van der S., met de nodige drank op, werd boos en zou tegen een been van een van de mannen hebben geschopt. Binnen de kortste keren stond de politie voor zijn neus en zit hij sindsdien achter de tralies. Mede door de talloze geflopte hulptrajecten, zijn weigering om mee te werken aan reclasseringstoezicht en het risico van een mislukte voorwaardelijke straf restte de officier niets anders dan een onvoorwaardelijke ISD-maatregel te eisen.