Volledig scherm
Johan Vermin is één van de vrijwilligers die zaterdag zwerfafval opruimt op het strandje van Baarland. Hier probeert hij een kluwen blauw en oranje draad tussen de stenen uit te trekken. © Johan van der Heijden

Borselse strandschoonmaak met als pronkstuk een verfomfaaide onderbroek

BAARLAND – Op het eerste gezicht lijkt het strandje bij Baarland best schoon. Her en der liggen wat sigarettenpeuken en zo nu en dan duikt een verkreukelde verpakking op. Toch speurt een groepje vrijwilligers zaterdagochtend de kustlijn af tijdens de halfjaarlijkse schoonmaakactie op de Borselse strandjes bij Baarland en De Kaloot. En dan blijkt: schijn bedriegt.

„Kijk”, roept Johan Vermin. De inwoner van Baarland staat tussen de stenen en houdt een kluwen blauw en oranje draad omhoog. Het nylon duikt overal op: verstrengeld met het aangespoelde wier, verstopt tussen het duingras of verborgen onder een laagje zand. „Dit is het ergste spul”, gromt Vermin. „Hierin raken vogels verstrikt.” Met een oerkreet probeert hij de restanten van tussen de voormalige dijkbekleding te trekken.

Hij krijgt hulp van dorpsgenoten Louis en Nathasja de Klerk. Het stel helpt voor het eerst mee met de strandschoonmaak. „We wonen nog niet zo lang in Baarland, maar we voelen ons erg thuis hier”, zegt Nathasja. „Met de schoonmaakactie in het dorp hebben we ook geholpen en nu dus op het strand. Heel belangrijk om het leefbaar te houden voor mens en dier.” Dat vinden ook de Baarlandse Jan en Willy de Vriend, die al van de partij zijn sinds de eerste strandschoonmaak vier jaar geleden. „Ik vind het verschrikkelijk dat in de natuur zo veel plastic rondslingert”, verzucht Willy. Jan knikt. „Het is wel eens frustrerend dat we over een half jaar weer vuilniszakken vol weghalen. Maar goed, alle beetjes helpen.”

De vrijwilligers struinen tientallen vuilniszakken vol zwerfafval bij elkaar. En Jan? Die mag de opmerkelijkste vondst van deze editie op zijn naam schrijven: een verfomfaaide onderbroek. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement