Volledig scherm
Wethouder Arno Witkam opent een nieuw bijenhotel van de gemeente Borsele. De installatie van het bijenverblijf vormt de aftrap voor het project dat moet leiden tot de titel 'bij-vriendelijkste gemeente van Nederland.' © Willem Adriaansens

Borsele wil bij-vriendelijkste gemeente van Nederland worden

HEINKENSZAND - Borsele wil de bij-vriendelijkste gemeente van Nederland worden. Om die ambitie kracht bij te zetten opende wethouder Arno Witkam donderdagochtend een groot bijenhotel bij molen de Vijf Gebroeders in Heinkenszand.

,,Als het niet dit jaar lukt, dan proberen we in 2019 de bij-vriendelijkste te worden", zegt Witkam bij de onthulling van het bijenhotel. De eerste gast checkte al direct in. ,,Borsele Zoemt sluit in ieder geval aan bij de nationale bijenstrategie. we zijn de  grootste fruitgemeente en wilde bijen zijn cruciaal voor het fruit."

Quote

Als het niet dit jaar lukt, dan proberen we in 2019 de bij-vriende­lijk­ste te worden.

Arno Witkam, wethouder

Volgens Witkam (met bij op de revers) wordt er stevig ingezet in Borsele: ,,We gaan medewerkers opleiden, bloemen en planten neerzetten voor bijen, inwoners erbij betrekken en een prijsvraag houden." En natuurlijk worden er bijenhotels geplaatst.

Volledig scherm
De actie van Borsele is in lijn met Nederland Zoemt, een landelijk project dat in actie komt voor de wilde bij. © Willem Adriaansens

Overigens vormt de installatie van het bijenhotel slechts een symbolische aftrap. ,,We hebben al 250 kleine kastjes bij fruittelers geplaatst", vertelt Jacob Bouwman van de gemeente Borsele. Het gaat namelijk niet zozeer om de grootte van het verblijf, maar om de hoeveelheid. Wilde bijen zijn solitaire beestjes die maar een meter of driehonderd ver komen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement