Volledig scherm
De gemeenteraad van Borsele © Melita lanting

Borsele moet bezuinigen: eerst op het sociaal domein, dan pas op andere zaken

HEINKENSZAND - Verkoop de raadsboerderij, stop met inhuur van externen en zorg dat de gemeenschappelijke regelingen de broekriem aanhalen. De fracties in de Borselse gemeenteraad weten wel wat posten waarop bezuinigd kan worden, zo bleek tijdens de behandeling van de begroting. 

Want bezuinigingen, dat moet gebeuren nu de meerderheid van de raad heeft ingestemd met een begroting met een fiks tekort. Alleen de VVD stemde tegen. Vooral die fractie had veel kritiek op de enorme kostenstijging in de afgelopen twee jaar en het gemak waarmee geld wordt uitgegeven. De liberalen wilden hieraan geen goedkeuring geven.

Zorgen

Tijdens de vergadering werd duidelijk dat alle fracties zich zorgen maken over de financiële situatie van de gemeente, maar dat leidde niet tot pittige discussies.  Wel werd duidelijk dat het hele sociale terrein niet ontkomt aan bezuinigingen. Sterker nog, daar moet van de raadsleden eerst naar gekeken worden voordat andere bezuinigingen ter sprake komen. Binnen drie maanden moet een bezuinigingsplan op tafel liggen. De gemeenteraad wordt hierbij betrokken.