Volledig scherm
Wethouder Kees Weststrate brengt het eerste ontlastputje aan bij beleidsmedewerker water Jan Joosten. © Dirk Jan Gjeltema

Borsele deelt ontlastputjes uit in de strijd tegen wateroverlast

videoHEINKENSZAND - De Borselse wethouder Kees Weststrate speelt dit jaar al vroeg voor Sinterklaas. Alle inwoners kunnen vanaf nu een gratis ontlastputje bestellen bij de gemeente. Daarmee voorkom je dat een afvoerputje of toilet overstroomt tijdens hevige regenval.

Vooral in woningen van 25 jaar of ouder is de kans groot dat tijdens een stevige hoosbui een luchtbel in de afvoerbuizen onder het huis ontstaat. Die bel zoekt een weg naar buiten en kan zo voor een vervelende overstroming veroorzaken. Door een ontlastputje tussen de regenpijp te monteren, kan de lucht ontsnappen en overtollig regenwater weglopen. 

Quote

Beter het water op de straat, dan op het laminaat, zeggen we dan.

Wethouder Kees Weststrate

Weststrate: ,,Beter het water op de straat, dan op het laminaat, zeggen we dan. Door deze putjes van vijf euro uit te delen, voorkomen we dat mensen voor misschien wel vijfduizend euro schade oplopen." Volgens beleidsmedewerker water Jan Joosten speelt het probleem vooral bij oudere woningen, waar geen rioolontluchting is aangebracht. ,,Ondanks dat het bouwbesluit het al jaren voorschrijft, is dit bij nieuwere woningen ook niet altijd in orde."

Regentonnen

Eerder verstrekte Borsele al gratis regentonnen in nieuwbouwwijken. Voor zover Weststrate weet, is de gemeente uniek in Nederland met de nieuwe uitdeelactie. Hij verwacht dat meer gemeenten het voorbeeld zullen gaan volgen.  Naast het uitdelen van de ontlastputjes, benadrukt de gemeente ook dat mensen hun tuin niet helemaal moeten bestraten.

De gemeente Borsele is zelf ook al jaren bezig om haar inwoners beter te wapenen tegen de steeds maar heviger wordende buien.  Zo is dertig procent van alle straten voorzien van een apart hemelwaterriool. 

Inwoners kunnen een ontlastputje telefonisch of via de website van de gemeente bestellen. In oktober worden de putjes, inclusief montagehandleiding, uitgedeeld. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement