Volledig scherm
In 's-Gravenpolder viel op 24 en 27 mei veel regen in korte tijd, waardoor straten en woningen blank kwamen te staan. © HV Zeeland

Borsele bindt de strijd aan met wateroverlast

's-GRAVENPOLDER - Na regen komt zonneschijn. Ook voor de door wateroverlast gedupeerde inwoners van ’s-Gravenpolder en Borssele. Met diverse aanpassingen moeten ondergelopen huizen daar voorgoed verleden tijd zijn.

Zo droog als het nu is, zo nat was het eind mei. Toen kregen inwoners van met name ’s-Gravenpolder en Borssele in één week tijd twee keer te maken met wateroverlast door hevige regenbuien. „Het ziet ernaar uit dat we als gevolg van klimaatverandering vaker dit soort extremen gaan meemaken”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. „Daarom hebben we als college besloten maatregelen te nemen. We willen voorkomen dat het regenwater in de toekomst weer huizen binnenloopt.”

Weg

De geplande maatregelen bestaan uit het aanpassen van de bestrating in de dorpen ’s-Gravenpolder en Borssele. Op diverse plaatsen komen paden lager te liggen om zo het regenwater via het naastgelegen openbaar groen naar sloten af te voeren. Andere weggedeelten krijgen juist een holle vorm, waardoor de waterberging op de straat zelf toeneemt.

Als eerste zijn de locaties met een hoge prioriteit aan de beurt: de Kalootstraat-Westsingel in Borssele en de Prunusstraat, Nazareth, Schuitweg-Fortrapastraat en ’s-Gravenstraat-Kerkhoekstraat-Schoolstraat in ’s-Gravenpolder. Deze straten moeten voor de zomer van 2019 aangepast zijn. Vóór 2023 volgen de andere knelpunten, met name in de ’s-Gravenpolderse bomenbuurt.

Kostenplaatje

De kosten voor de eerste aanpassingen bedragen 190.000 euro. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het collegevoorstel. Dat komt aan bod tijdens de raadsvergadering van donderdag 6 september. Voor de latere maatregelen wordt voorlopig uitgegaan van 215.000 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement