Volledig scherm
© Melita Lanting

Borsele betaalt kabeltaks terug aan bewoners

HEINKENSZAND - Inwoners en bedrijven van Borsele krijgen eind deze maand 16,75 euro terug van de gemeente. Die betaalt een deel van de kabeltaks (precariobelasting) terug. Het bedrag wordt gekort op de rioolheffing die het Waterschap via Sabewa rekent. 

Volgens wethouder Ad Schenk is Borsele de eerste gemeente die daadwerkelijk overgaat tot het terugbetalen van kabeltaks. De taks houdt in dat eigenaren moeten betalen voor hun kabels en leidingen die in de gemeentegrond liggen. Voornaamste gedupeerden zijn Evides en gas- en stroomnetbeheerder Enduris. Zij berekenen die heffing door aan hun klanten. Ten onrechte, vond Borsele altijd, en daarom betaalt zij het geld wat binnenkomt aan die heffing, terug aan haar inwoners en bedrijven. Het gaat om 16,75 euro per adres.

Extra heffing

Ook de 24,20 euro aan extra heffing die Enduris rekent, wil Borsele terugbetalen aan haar inwoners. Wat dat betreft wacht de gemeente echter op de uitspraak van de Hoge Raad, die een zaak tussen de gemeente Hulst en Enduris nog behandelt. De netbeheerder heeft zich steeds verzet tegen de belasting en maakte bezwaar tegen de heffing die Hulst - als eerste Zeeuwse gemeente - over 2015 in rekening bracht. In oktober werd Enduris in het gelijk gesteld door het gerechtshof in Den Haag. Waarop Hulst die uitspraak aanvocht en de zaak nu bij de Hoge Raad ligt. 

Als Hulst verliest, dan geldt dat voor alle Zeeuwse gemeenten. Dat betekent overigens niet dat die dan in de problemen komen. De meesten zetten die inkomsten opzij.

,,We kunnen de 24,20 euro niet alvast teruggeven'', zegt Schenk. ,,Want als Hulst die zaak verliest, zijn we dat geld kwijt. Die 16,75 euro kunnen we teruggeven, al is het maar een beperkt bedrag.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zorgboeren uit en met overtuiging hebben hun plekje helemaal gevonden
    PREMIUM

    Zorgboeren uit en met overtui­ging hebben hun plekje helemaal gevonden

    'S-HEER ABTSKERKE - Met een lenteachtig zonnetje op hun vacht, scharrelen Spekje en Lapje genoeglijk door de modder. Een beter plekje dan op zorgboerderij De Noordhoek kunnen de varkens bijna niet treffen. En dat geldt ook ook voor de 20-jarige Tristan. Springend van vreugde begroet hij de dieren. ,,Voor hem is het echt genieten om ze een bakje voer te geven”, stelt zorgboer Adriaan Jansen (25) tevreden vast.