Volledig scherm
© Thinkstock

Bom tikt onder coalitie Reimerswaal

KRUININGEN - Er ligt een bom onder de Reimerswaalse coalitie. Twee van de drie coalitiepartijen gaven deze week aan weinig heil te zien in continuering van de samenwerking.

Gaat deze tikkende bom straks af of wordt hij op tijd onklaar gemaakt? Over wie het bommetje heeft gelegd zijn de twee strijdende partijen (SGP en VVD) het niet eens. "Ik heb het niet gedaan", reageert Tin Janszen. De fractievoorzitter van de SGP schuift de zwartepiet naar zijn collega van de VVD, Thea Laban. "Zij heeft tijdens de vergadering allerlei dingen over het coalitieakkoord gezegd. Je kan niet zomaar zeggen dat dat de prullenbak in kan."

Maat vol

Die uitspraak kan Laban op haar beurt weer niet bevatten. "Ik sta met m'n oren te klapperen. Wij wilden het helemaal niet over het akkoord hebben bij de VVD. Maar Hans Rottier (SGP) begon er over en toen was voor mij de maat vol."

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag raakten de gemoederen behoorlijk verhit. De VVD had het idee dat hun fractie steeds door de SGP aan het coalitieakkoord wordt gehouden, maar dat die partij dat zelf niet doet. "Als de ene partij zich daar aan houdt dan moet dat omgedraaid ook zo zijn", aldus Laban. "Als ik denk dat een ander dat niet doet, dan kan dat akkoord wat mij betreft weggegooid worden. Meer heb ik niet gezegd."

Heftig

De uitspraken na afloop van de vergadering van Janszen dat het de eerste en de laatste keer is dat de SGP met de VVD in een coalitie zitting neemt, vind Laban erg heftig. "Ik was heel erg verwonderd. Vooral ook omdat Hans Rottier gelijk na de vergadering naar me toe kwam. Hij zei dat hij het wel begreep. Daarom denk ik dat die uitspraak een persoonlijke stelling is van Janszen en niet van de SGP."

Spanningen

SGP-wethouder Jaap Sinke wil daar niks over zeggen. "Ik heb nog niemand van mijn fractie gesproken omdat ik deze dagen niet in Reimerswaal ben. Maar het stormt wat. Er zijn spanningen binnen de raadsfracties, dat kan ik niet ontkennen. In het college zijn die er echter niet."

Maar gaat die bom nu af of niet? "Je kunt zo niet verder gaan", vindt Janszen. " Toch hoop ik dat het nog te herstellen valt." Laban: "Daar zal dan grondig over gepraat moeten worden. Want ik vind het nogal wat."