Volledig scherm
Dit beeld is straks verleden tijd. © Geurt Besselink

Bijna 200 populieren op Zwaaksedijk Kwadendamme gaan tegen de vlakte

KWADENDAMME - De Zwaaksedijk in Kwadendamme ziet er straks compleet anders uit. Natuurmonumenten begint woensdag met de kap van 185 populieren. Volgens de organisatie is het niet langer verantwoord om de ruim zestig jaar oude bomen te laten staan. Met name tijdens stormen ontstaan onveilige situaties door vallende takken. Op dezelfde plek worden komend voorjaar evenveel populieren terug geplant.

,,Het zal even pijn doen”, geeft boswachter Rene Wink van Natuurmonumenten toe. ,,De kolossale populieren op de oude dijk vormen een echte eyecatcher in het landschap. We hebben de kap zo lang mogelijk uitgesteld, maar zijn nu op een moment gekomen dat het niet langer meer verantwoord is om ze te laten staan.” 

De Zwaaksedijk is onderdeel van een populaire wandelroute door de Zwaakse Weel. Dagjesmensen en inwoners uit de Zak van Zuid-Beveland komen er graag om uit te waaien en te genieten van de natuur. ,,Maar tijdens stormen is de situatie te onveilig geworden om over de dijk te lopen. Grote takken breken af en komen van grote hoogte naar beneden. Ze vormen een gevaar voor de wandelaar.”

Om de inwoners zo goed mogelijk te informeren, is afgelopen najaar een inloopavond gehouden in het informatiepunt van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk, waar ruim vijftig belangstellenden op af kwamen. Met de omgeving is afgesproken om vrij snel na de kap te beginnen met de herplant van 185 jonge populieren. Daarvoor worden boomplantdagen georganiseerd, waarbij vrijwilligers worden uitgenodigd om een handje te helpen.

Tijdens de kapwerkzaamheden is de Zwaaksedijk deels afgesloten. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot eind maart.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement