Op de Zanddijk en Molendijk in Yerseke geldt de maximumsnelheid van 60 alleen op een beperkt stuk. De provincie wil de limiet op de hele dijk terugbrengen naar 60. Om automobilisten aan de snelheid te houden, zijn verkeersplateaus noodzakelijk.
Volledig scherm
Op de Zanddijk en Molendijk in Yerseke geldt de maximumsnelheid van 60 alleen op een beperkt stuk. De provincie wil de limiet op de hele dijk terugbrengen naar 60. Om automobilisten aan de snelheid te houden, zijn verkeersplateaus noodzakelijk. © Joeri Wisse

Bewoners Zanddijk Yerseke bezorgd om overlast van verkeersplateaus

YERSEKE - Aanwonenden van de Zanddijk en Molendijk bij Yerseke zijn tevreden over de maatregelen die de provincie Zeeland wil treffen om de weg  snel veiliger te maken. Wel zijn er zorgen over de overlast van verkeersplateaus.

In september besloot de provincie de gefaseerde aanpak van de Zanddijk voorlopig uit te stellen en opnieuw te kijken of de toegangsweg naar Yerseke in één keer aangepakt kan worden. ,,We zijn blij dat de fasering op de lange baan is geschoven”, zegt Tonis Boot. Mede namens andere omwonenden pleitte hij eerder voor een nieuw ‘poldertracé’. Dat scenario ligt nu nadrukkelijk weer op tafel.

Inhaalverbod

Een besluit daarover is nog niet genomen, uitvoering laat dus nog jaren op zich wachten. Omdat veiligheid van de dijk een groot punt van zorg is, kondigde de provincie in december maatregelen voor de korte termijn aan. Die zijn nader uitgewerkt en deze week aan de omwonenden gepresenteerd. De maximumsnelheid over de hele weg wordt 60. Ook komt er een inhaalverbod en worden de parallelwegen gedeeltelijk afgesloten voor doorgaand verkeer.  

Boot, die rijdend op zijn trekker al vele roekeloze inhaalmanoeuvres op de dijk heeft meegemaakt, juicht die maatregelen toe. ,,Alleen een bord met 60 is niet genoeg.” Volgens hem zijn de meningen over de plateaus verdeeld. ,,Mensen die er dichtbij wonen, denken dat ze er overlast van krijgen.”

Tijdens de bijeenkomst zijn volgens Boot meerdere alternatieven aangedragen, zoals flexibele drempels die vlak blijven wanneer vrachtverkeer zich aan de snelheid houdt. Ook een visuele markering op het wegdek zou een optie kunnen zijn om het verkeer af te remmen zonder trillingen voor omliggende huizen te veroorzaken.

Voor de zomervakantie

Als je als fietser de Zanddijk over wil steken, rijden de auto’s rakelings langs je heen. De provincie wil daarom een 'wachtplateau’ aanleggen.
Volledig scherm
Als je als fietser de Zanddijk over wil steken, rijden de auto’s rakelings langs je heen. De provincie wil daarom een 'wachtplateau’ aanleggen. © mechteld jansen

Wim Cornelisse, die namens de dorpsraad Yerseke aanwezig was, denkt dat de overlast mee zal vallen ,,De plateaus worden maar vier centimeter hoog en lang genoeg zodat een hele vrachtauto erop past.” Hij benadrukt dat wat hem betreft de dijk nog voor de zomervakantie wordt aangepakt.

De provincie wil de dijk ook veiliger maken voor overstekende fietsers. Ter hoogte van de kruising met Grintweg komt er ook aan de andere kant een ‘wachtplateau’. Voor (brom)fietsers die onderlangs de dijk rijden en de drukke Molendijksweg moeten oversteken, komt er een wachtplek tussen de rijbanen. 

Inspraak

Volgens een woordvoerder kijkt de provincie terug op een ‘goed gesprek’ met omwonenden. ,,Samen met de politie bepalen we nu welke inrichting nodig is om ervoor te zorgen dat weggebruikers zich aan de snelheid houden.” Het dagelijks provinciebestuur neemt binnenkort een besluit. ,,Om de invoering van een 60 km-zone en de aanleg van plateaus formeel te regelen, is een verkeersbesluit nodig. Hierop is  nog inspraak mogelijk.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Geen laatste afscheid voor echtpaar door getouwtrek rond coronaregels bij woonzorgcentrum in Goes
    PREMIUM

    Geen laatste afscheid voor echtpaar door getouwtrek rond coronare­gels bij woonzorg­cen­trum in Goes

    GOES - De laatste wens van een echtpaar om elkaar nog één keer in Goes te zien voordat de man zou sterven, mondde woensdagavond uit in een fikse ruzie. Stichting Ambulance Wens Nederland beschuldigde woonzorgcentrum Rehoboth van onmenselijk handelen, omdat een cliënt geen afscheid mocht nemen van haar stervende man. Zorgkoepel Cedrah, waaronder Rehoboth valt, zegt dat Ambulance Wens leugens verspreidt.