Volledig scherm
Bewoners van de Haltestraat zijn de hardrijders beu en hielden een verkeersactie. © Luc Oggel

Bewoners Haltestraat Rilland willen flitspaal tegen hardrijders

VideoRILLAND - De Haltestraat in Rilland. De naam is bijna ironisch te noemen, want veel automobilisten houden er volgens bewoners allesbehalve halt. Ze jakkeren er doorheen, met alle risico's van dien. De aanwonenden zijn dat beu, maar de gemeente neemt vooralsnog geen maatregelen. Daarom hebben ze zaterdagochtend zelf een ludieke verkeersactie gehouden. Met spandoeken en borden attendeerden zij doorkomend verkeer op de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. 

De bewoners klagen al jaren over het harde rijden in de straat. ,,Dat gebeurt eigenlijk sinds drie jaar geleden de bomen zijn weggehaald in de straat", zegt Alexandra Scherbeijn. De Haltestraat wordt druk bereden, blijkt ook deze zaterdagochtend. Recente snelheidsmetingen van onder meer VVN hebben uitgewezen dat meer dan driekwart van de auto's te hard door de straat komt. Volgens de bewoners is de veiligheid voor met name kinderen in de buurt in het gedrang. ,,Een paar weken geleden was er een ongeluk waarbij een auto een half plantsoen meenam", vertelt Scherbeijn. ,,Toen was voor ons de maat vol, want de volgende keer loopt er een kind op de stoep."  Het was voor de bewoners aanleiding om opnieuw een brief te sturen aan de gemeente Reimerswaal. Die kan vanwege de vakantieperiode nu nog niks doen, aldus Scherbeijn. ,,We hopen de gemeente met deze actie te stimuleren."

Volgens de bewoners zou een flitspaal de beste oplossing zijn. ,,Dan gebeurt het gewoon niet meer. Maar als dat te duur is, kunnen er misschien meer vernauwingen in de straat komen. Want de weg is eigenlijk te breed." Drempels zien ze niet zitten. ,,Het zijn allemaal oude huizen, dat geeft weer veel trillingen."