Volledig scherm
In het Klooster van Rilland wonen momenteel zo'n 200 arbeidsmigranten. © Johan Van Der Heijden

Bevelandse gemeenten regelen straks samen huisvesting van arbeidsmigranten

KRUININGEN - De vijf Bevelandse gemeenten gaan samenwerken bij de huisvesting voor arbeidsmigranten. Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal gaan daarvoor een gemeenschappelijk beleid ontwikkelen.

Met zijn vijven hebben de Bevelandse gemeenten een onderzoek laten doen door de Stec Groep. Het resultaat daarvan is maandagavond gepresenteerd aan de gemeenteraadsleden.

In het onderzoek is gekeken naar de huidige situatie en naar de toekomst. Op dit moment werken er zo'n 2350 arbeidsmigranten in de vijf gemeenten. Die zijn vooral actief in de land- en tuinbouw en de voedingsindustrie, inclusief de visverwerking. Er werken 15 procent meer arbeidsmigranten op de Bevelanden dan er wonen. Tijdens piekmomenten is dat huizentekort zelfs nog groter. 

Tekort

Er is dus te weinig huisvesting voor de in de regio werkzame arbeidsmigranten. En dat wordt in de toekomst alleen maar erger. De vraag naar arbeidsmigranten is volgens het onderzoek structureel en zal de komende tien jaar toenemen met minimaal 450 en maximaal 2000 arbeidsmigranten. Het rapport gaat uit van een gemiddelde groei van 100 migranten per jaar. En dat tien jaar lang.

Quote

Er is te weinig huisves­ting voor arbeidsmi­gran­ten. Dat wordt in de toekomst alleen maar erger.

Aan het onderzoek heeft ook een flink aantal bedrijven deelgenomen. Die hebben aangegeven nog volop plannen te hebben. In totaal voor ongeveer 730 huisvestingsplaatsen. Zo'n 135 daarvan zijn bedoeld voor vervanging van kwalitatief slechte of dure huisvestingsvormen. Een stuk of 60 voor verhuizing van arbeidsmigranten die in West-Brabant wonen maar op de Bevelanden werken, maar het meeste (535) voor uitbreiding.

Voorlopig voert elke gemeente echter nog steeds het eigen beleid uit. Na de vakantie wordt verder gekeken hoe er tot één gezamenlijk beleid gekomen kan worden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement