Volledig scherm
Burgemeester Verhulst tijdens een vergadering van de Veiligheidsregio Zeeland. © Marieke Mandemaker

Bestuur Veiligheidsregio moet zichzelf de maat nemen

GOES - Het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moeten elkaar de maat nemen om onderling na te gaan of de juiste persoon nog wel op de juiste plaats zit. De Goese gemeenteraad heeft een motie van SP en D66 met die oproep donderdag unaniem aangenomen.

De gemeenteraad sprak uitvoerig over het rapport dat Twynstra Gudde heeft opgesteld over de problemen bij de Veiligheidsregio. Daarin wordt ook de rol van het algemeen bestuur (AB) en dagelijks bestuur (DB) kritisch tegen het licht gehouden. Het AB van de VRZ wordt gevormd door de dertien Zeeuwse burgemeesters. Het DB bestaat uit vijf burgemeesters. Jan Lonink van Terneuzen is voorzitter van beide besturen, ook zijn rol lag en ligt onder vuur.  

Wat betreft VVD-raadslid Dick de Korte heeft het DB in de hele kwestie een wanprestatie geleverd en zou Lonink moeten opstappen. Ook volgens Stan Meulblok van de Partij voor Goes is Lonink 'niet te handhaven'. Hij zei op het terras een gesprek over de rol van de burgemeesters te hebben opgevangen. ,,Je hoort dan dat ze elkaar toch allemaal de hand boven het hoofd houden. Die beeldvorming moet je zien te voorkomen."     

Andere raadsleden noemden het rapport-Gudde onder meer 'ontluisterend' en 'verbijsterend'.  

Burgemeester René Verhulst vertelde nog eens hoe het proces is verlopen. Hij was een van de twee burgemeesters die in het najaar van 2015 werden benaderd door de klokkenluiders die de misstanden binnen de VRZ aan de kaak stelden. Volgens Verhulst kostte het moeite om Lonink er van te overtuigen dat hij daar iets mee moest. De Goese burgemeester vindt overigens dat alle AB-leden 'naar zichzelf moeten kijken'. Hij kon zich dan ook vinden in de motie van SP en D66. ,,Al heb ik die daar niet voor nodig."

De gemeenteraad heeft overigens nog geen besluit genomen over het voorstel om twee leden uit de raad aan te wijzen voor de in te stellen klankbordgroep die wordt gevormd rond het plan van aanpak Verbetertraject Veiligheidsregio Zeeland. Ze praat daar nog een keer apart over.