Volledig scherm
Flamingo's in het Veerse Meer. © Johan Van Der Heijden

Best bijzonder: Flamingo's in Veerse Meer

WOLPHAARTSDIJK - Op een zandplaat in het Veerse Meer tussen Wolphaartsdijk en Veere is zaterdag een groep flamingo's neergestreken. ,,Ik zag meteen dat het geen lepelaars maar flamingo’s waren”, zegt Sandra Kluyfhout uit Wolphaartsdijk. 

Lepelaars zijn veel geziene gasten in het Veerse Meer. Flamingo’s niet. ,,Ik heb ze er niet eerder gezien”, zegt Kluyfhout. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een Chileense flamingo. Die komt met enige regelmaat voor in de Delta, zegt ecoloog Chiel Jacobusse van Zeeuws Landschap. ,,Normaal zie je ze in de Grevelingen of bij het Volkerak”, zegt hij. ,,In het Veerse Meer heb ik ze hooguit een keer eerder gezien.” 

Waarom de roze vogels daar nu zitten, weet Jacobusse niet. ,,Het kan meerdere oorzaken hebben. Misschien zijn ze op drift geraakt door de storm. Of is het op die plek nu heel voedselrijk.” De afgelopen vijf jaar zijn in het Veerse Meer vijf keer eerder flamingo’s gespot, blijkt uit de website waarneming.nl. 

De Chileense flamingo wordt vooral in de Delta en rond het IJsselmeer gespot. Naast de Chileense is er ook een Europese variant. Die komt vaak voor in Groningen en de Achterhoek. De roze vogel wordt sinds de jaren zeventig in Nederland gesignaleerd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement