Volledig scherm
Bert van Hedel. © Mechteld Jansen

Bert van Hedel is gewond, maar niet verslagen

KRUININGEN - Erkenning en een stukje rust. Dat is wat de toekenning van het Draaginsigne Gewonden voor Bert van Hedel (63) betekent.

Dinsdagmiddag kreeg de inwoner van Kruiningen de onderscheiding opgespeld door burgemeester Piet Zoon van Reimerswaal. Van Hedel heeft tijdens zijn dienstverband bij de Koninklijke Marechaussee geen arm of been verloren.

Maar door uitzending naar Bosnië in 2002 en 2006/2007 en de missie in 2009 naar Afghanistan waar hij als contingentsadjudant alle troepen bezocht, is hij ernstig psychisch gewond geraakt.

Schokkende gebeurtenissen

Door het leed en de schokkende gebeurtenissen die hij meemaakte, liep Van Hedel een posttraumatische-stressstoornis op. Ondanks dat hij sinds 2010 een jaar is opgenomen geweest en elke week met een psychiater praat, gaat het slecht met hem, zegt hij. "Met de toekenning van het draaginsigne komt Defensie er voor uit dat dit komt door wat ik voor hen heb gedaan. Dat geeft een stukje rust."

Van Hedel heeft hard gevochten voor de erkenning. In 2010 diende hij een aanvraag in. Het was uiteindelijk de rechter die 8 juli oordeelde dat in 2010 geldende protocollen (het jaar van de aanvraag) van toepassing waren op het dossier van Van Hedel en hij in aanmerking kwam voor het draaginsigne. De speld draagt een veelzeggende tekst. Vulneratus nec victus: 'gewond, maar niet verslagen,

Geen wrok

Ondanks dat de weg naar erkenning veel pijn deed, koestert Van Hedel geen wrok jegens Defensie. "Het is m'n leven geweest, van m'n 17e tot m'n 57e heb ik daar gewerkt. Van het burgerleven snap ik maar weinig. Als ze morgen bellen, zou ik zo weer gaan. Defensie is nog steeds 'n hele goede baas."