Borssele; 2019; zicht vanaf de Kaaiweg ;
Volledig scherm
Borssele; 2019; zicht vanaf de Kaaiweg ; © Marcelle Davidse

Beperkte bomenkap stemt raad Borsele tot tevredenheid

HEINKENSZAND - Tevredenheid. Dat gevoel stralen de raadsfracties van Borsele uit nu er minder bomen gekapt worden voor de tijdelijke stroomlijn bij Borssele dan eerder werd gevreesd. Daarmee steunt de raad het onderhandelingsresultaat van het college. 

De beperkte bomenkap in het Sloebos is een next-best oplossing. Uitkopen van een plaatselijke landbouwer, zodat alle bomen gespaard zouden worden, bleek financieel niet haalbaar. De dorpsraad vindt het jammer dat dit niet gelukt is. Daardoor verdwijnt toch een stuk van de groene buffer tussen het dorp en de industrie. ,,We gaan proberen dit te accepteren,", aldus de dorpsraad. 

Wel waardeert de dorpsraad het enorm dat de gemeente hard heeft gewerkt aan een oplossing. Eenzelfde gevoel overheerst onder de raadsfracties. Zo is er ook tevredenheid dat TenneT de bomenkap zal compenseren, al is niet duidelijk of dat in de directe omgeving van het dorp gebeurt.  

Maar dat blijft het niet bij, als het aan de Lokale Partij Borsele en D66  ligt. Zij willen meer voor het dorp. ,,Onderzoek of de bijdrage van Tennet voor het uitkopen van de boer niet ingezet kan worden voor projecten in het dorp Borssele”, zei Bert Smits gisteravond tijdens de raadsvergadering. Levien de Putter (D66) pleit voor een nieuwe discussie over het versneld uitbreiden van het Sloebos. ,,We hebben 127 hectare verworven, zes zit er nog in de pijplijn en 66 hectare moeten we nog kopen”, zegt De Putter.  Wethouder Kees Weststrate herinnerde de raad er aan dat de aankoop van grond op vrijwillige basis moet gebeuren. Afgesproken is dat de raad hierover in mei verder praat.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement