Bakker John van Dommelen bakt z’n laatste paasbroodjes: ‘Het is tijd voor andere dingen’

videoGOES - Bakker John van Dommelen heeft z'n best gedaan een opvolger te vinden, maar het is niet gelukt. Bakkerij De Gouden Korenaar in Goes sluit binnenkort de deuren. ,,Bakken doe ik voortaan thuis.’’

Bakker John van Dommelen maakt paasbroodjes. Voor de laatste keer, want de bakkerij sluit binnenkort de deuren.
Volledig scherm
Bakker John van Dommelen maakt paasbroodjes. Voor de laatste keer, want de bakkerij sluit binnenkort de deuren. © Johan Van Der Heijden

John van Dommelen en zijn vrouw Marja vormen al 36 jaar een bekend ondernemersechtpaar in de Goese binnenstad. Zij staat in de winkel, terwijl hij zorgt dat de schappen en vitrines goed gevuld zijn. In 1984 streek het koppel neer in de knusse Sint Adriaanstraat. Ze zijn er altijd gebleven. De roots van John en Marja van Dommelen liggen in respectievelijk Utrecht en Dordrecht. Hoe ze dan in Goes terechtkwamen? ,,Tja, hier stond een bakkerij te koop’’, zegt Van Dommelen. ,,Het had evengoed een andere plaats kunnen worden, hoor.’’

Goes bleek een schot in de roos. De bakker en zijn vrouw voelen zich er thuis en hebben met hun bakkerij meer dan drie decennia een goede boterham verdiend. ,,Maar de leeftijd gaat tellen’’, legt de bijna 65-jarige Van Dommelen uit. ,,Het is een mooi vak, maar er moet ook een keer een eind aan komen. Het is tijd om van andere dingen te gaan genieten. En thuis zal ik heus wel een beetje blijven bakken, hoor, want ik kan het natuurlijk niet helemaal laten. Ik neem wat apparatuur mee naar huis.’’

Geen bakker meer

Het pand van De Gouden Korenaar (de winkel met daarachter de bakkerij) staat al een tijdje te koop. Van Dommelen heeft gepoogd er een andere bakker voor te vinden, maar dat is niet gelukt. ,,Het is natuurlijk ook best een dure locatie, zo in de  stad. Er komt ongetwijfeld iets anders in, maar wat het zal zijn, weet ik nog niet.’’ Nu heeft een investeerder z'n oog op het pand laten vallen. ,,Ik denk dat we nog tot eind mei doorgaan, maar dan is het afgelopen’’, zegt Van Dommelen, die aan de leeghalen van het pand nog aardig wat werk zal hebben nu er geen bakker meer in komt. De ovens en machines moeten allemaal weg.

Donderdag stond van Dommelen nog gewoon paasbroodjes te maken, waaronder de bekende haantjes. Voor de laatste keer. Honderd stuks. Dat zijn er wel wat minder dan in andere jaren, want door het coronavirus is het al weken minder druk in de winkel. De bakker schat in dat hij algauw veertig procent omzet heeft verloren. ,,Het is niet leuk om net in deze periode te moeten stoppen’’, zegt hij. ,,In feite werken we nu maar op halve kracht. Ach, ik zie het maar gewoon een beetje als afbouwen. Als je nu een jonge ondernemer bent, is het allemaal veel erger.’’