Volledig scherm
Medewerkers van afvalverwerkers vinden van alles tussen het gft-afval. Hier haalt Jos Spierings van Sita in Deurne een balk vol spijkers uit het te composteren afval. © Ton van de Meulenhof

Autobanden en verfblikken in de gft-bak? De volgende keer deelt Reimerswaal een boete uit!

KRUININGEN - Dat ‘gft’ staat voor groente-, fruit- en tuinafval wil blijkbaar nog niet iedereen snappen. In het buitengebied van Reimerswaal stoppen mensen zelfs verfblikken en autobanden in de bruine bak. De gemeente gaat nu strenger controleren en overtreders beboeten. Wie de fout in gaat, hangt een boete van 95 euro boven het hoofd.

Afgelopen weken reed de Reimerswaalse opsporingsambtenaar mee op de ronde van de Zeeuwse Reinigingsdienst in het buitengebied om de inhoud van de containers te controleren. Aanleiding waren berichten van de afvalinzameler dat het gft-afval vaak erg vervuild is nadat de ronde door het buitengebied is gereden.

Verbrandingsoven

Daardoor is het voorgekomen dat de volledige inhoud van een vuilniswagen is afgekeurd. In plaats van dat het gft-aval werd gecomposteerd, moest het de verbrandingsoven in. Dat is niet alleen veel duurder, maar ook nog eens slecht voor het milieu.

Bij de steekproeven ontdekte de boa niet alleen verfblikken en een autoband, maar ook bewerkt hout en een afvalzak met huishoudelijk afval in de gft-container. ,,Deze keer zijn alleen waarschuwingen gegeven. Maar bij volgende steekproeven worden ook boetes uitgedeeld”, laat een woordvoerder weten. De bekeuring voor het fout aanbieden van afval is minimaal 95 euro, ook al gaat het maar om een kleine hoeveelheid.

Waarom vooral in het buitengebied de inhoud van de gft-container vaak vervuild is, weet de gemeente niet. In tegenstelling tot de dorpen, worden de containers in de polder tegelijk geleegd. Bewoners moeten dus hun rest- en gft-container op dezelfde dag aan de kant van de weg zetten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement