Australische zussen brengen oom 73 jaar na zijn dood eerbetoon in Yerseke

videoYERSEKE - ,,Een telegram. Dat was het enige dat mijn oma had. Nu kennen we zijn verhaal. Ik kan niet onder woorden brengen hoe dankbaar ik ben", zegt Maree Fox. ,,Gek eigenlijk, dat je zo emotioneel kunt worden over de dood van iemand die je nooit hebt gekend."

Even daarvoor legde ze samen met haar zussen Sandra en Christeen een bloemstuk op het graf van hun oom Alan Hockley. Juist op dat moment breekt de zon door op de begraafplaats in Yerseke. ,,Dat maakt het extra speciaal."

Australische piloot

De Australische piloot kwam op 27-jarige leeftijd om het leven boven de Oosterschelde. Het toestel ligt er nog steeds, op ruim dertig meter diepte. Zijn lichaam is begraven in Yerseke. Al vele malen werd er een bloemstuk op zijn graf gelegd, tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Nu, 73 jaar later, wordt deze handeling voor het eerst verricht door bloedverwanten.

Terwijl de hevig geëmotioneerde zussen elkaar stevig vasthouden, besluiten ze het bloemstuk nog een stukje te verschuiven. Zo ligt het ook op het graf van sergeant Raymond Simpson, het enige andere bemanningslid dat de aanval van de Duitsers in de nacht van 25 mei 1944 ook niet overleefde.

De tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De Australische zussen in Yerseke © Joeri Wisse

Boeing B-17

Aan boord van de  geallieerde Boeing B-17 waren  negen jongemannen; vijf Engelsen, twee Australiërs, een Canadees en één Nieuw-Zeelander. Missie: het Duitse radioverkeer verstoren en afluisteren om zo een groep bommenwerpers met als doel Antwerpen te ondersteunen.

Hun missie eindigde een uur later boven Zeeland. Een Duitse nachtjager schoot het toestel in brand. Zeven mannen wisten het toestel tijdig per parachute te verlaten en landden op het geïnundeerde Tholen, tussen Gorishoek en Poortvliet. Ze werden allen opgepakt als krijgsgevangenen, maar overleefden de oorlog.

Stichting 4 Mei Herdenking Yerseke

De Stichting 4 Mei Herdenking Yerseke organiseerde het bezoek van de zussen. Voorzitter Adri Boone was eveneens blij verrast door het mailtje. ,,Jaren geleden hebben intensief gezocht naar nabestaanden in Australië, maar dat leverde helaas niets op."

Behalve de korte ceremonie op de begraafplaats, verzorgde het comité ook een ontvangst in het Oosterscheldemuseum, een diner en op zondag een boottocht naar de plaats waar het wrak nog ligt. Sandra Watson: ,,Echt, we zijn volledig overweldigd door alles wat ze voor ons hebben georganiseerd." 

Lees meer in de PZC van maandag 18 september.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement