Volledig scherm
© ANP

Amsterdam en Zaanstad gingen Kapelle voor

KAPELLE - Kapelle treedt in de voetsporen van Amsterdam. Daar had men eerder dit jaar ook een tweede sollicitatieronde nodig om een opvolger te vinden voor de overleden Eberhard van der Laan. De vertrouwenscommissie vond het aantal geschikte kandidaten te beperkt. In tweede instantie werd Femke Halsema benoemd.

Er zijn meer recente voorbeelden. De gemeente Zaanstad legde twee jaar geleden de procedure voor een nieuwe burgemeester tijdelijk stil, omdat er te weinig kandidaten waren. Medio vorig jaar viel de keuze uiteindelijk op Jan Hamming. Op Vlieland zag men in 2015, ondanks 39 sollicitanten, aanvankelijk ook geen geschikte kandidaat voor de vacante burgemeesterspost.

Het lijkt in toenemende mate voor te komen dat gemeenten moeite hebben om een nieuwe burgemeester te vinden. Een eenduidige verklaring daarvoor ontbreekt, zegt Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur. ,,Misschien kijken gemeenteraden steeds kritischer. In het grijze verleden was een burgemeester iemand die door partijorganisaties ergens werd geparachuteerd. Nu wordt deze door de gemeenteraad gekozen en volgt de minister de voordracht. Het oordeel van de raad weegt dus heel zwaar.”

Het vinden van geschikte kandidaten wordt lastiger, zegt Boogers. ,,Zeker voor een kleine gemeente als Kapelle is het moeilijk om aan goede mensen te komen. Sowieso loopt het aantal sollicitanten terug.” Als het aanbod te mager is, zit er weinig anders op dan de procedure te heropenen. ,,Zoals je bij elke andere baan ook zou doen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement