Volledig scherm
Dordt University Choir in Kapelle. © Johan Van Der Heijden

Amerikaans koor in Kapelle heeft Nederlands tintje

KAPELLE - Met achternamen als Tiemersma, Hoek, Smit en Van Vliet in een koor verwacht je niet zo snel dat het uit de Verenigde Staten komt. Toch is dat het geval bij het Dordt University Choir uit Iowa. Dat gaf vanavond een concert in Kapelle.

Het universiteitskoor is een ruime week in Nederland wegens de viering van 400 jaar Synode van Dordrecht. De christelijke Dordt University in de staat Iowa, in 1955 gesticht door afstammelingen van Nederlandse emigranten, is vernoemd naar die synode. 

De vijftig leden van het koor verblijven twee nachten bij gastgezinnen in de buurt, vertelt Saskia Deventer-Metz van de hervormde gemeente. ,,Voornamelijk in Kapelle, maar ook in Wemeldinge, Kattendijke en zelfs in Driewegen. Bij leden van de gemeente, maar ook bij mensen die het leuk vonden om hun huis open te stellen voor Amerikanen.”

Klokje klinkt

Tijdens het concert in de hervormde kerk klonk een afwisselend repertoire: van traditioneel Amerikaanse hymnes en folk tot klassieke en Afrikaanse liederen. Na de pauze zong het koor zelfs het Nederlandse ‘Klokje klinkt, vogel zingt’.

Vier jaar geleden was het koor ook al eens in Kapelle, al was de samenstelling toen anders. ,,Dit is een nieuwe lichting studenten”, legt Deventer-Metz uit. ,,Er zitten ook alumni bij. Behalve in Kapelle zongen ze deze week ook in Berkel en Rodenrijs, Rotterdam, Ellecom, Katwijk en Dordrecht.”

Vóór het concert bracht de groep een bezoek aan Middelburg en Veere. Vrijdag en zaterdag gaat het gezelschap nog naar Brugge en Amsterdam voor ze terugvliegt naar huis. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement