Volledig scherm
Jaap Zandee (64) trouwt zaterdag met Geertje van Dijk op de meelzolder van de molen De Korenbloem in Kortgene, waar zijn overgrootopa Zeger Salomé van 1887 tot 1937 molenaar was. © Marcelle Davidse

ALS-patiënt Jaap Zandee (64) geeft op de meelzolder van zijn overgrootvader het ja-woord aan zijn grote liefde Geertje

KORTGENE - Een meelzolder als trouwzaal. In de bijna dertig jaar dat Koos Meulenberg als ‘babs’ op Noord-Beveland werkt, heeft ze zelden op zo’n bijzondere plek een huwelijk gesloten. Het bruidspaar, Jaap Zandee en Geertje van Dijk uit Utrecht, had daar zaterdag een speciale reden voor.

 ,,Mijn overgrootvader Zeger Salomé, was hier molenaar. Zelf heb ik nooit in Kortgene gewoond, maar we gingen wel ontzettend vaak naar de familie hier. Eerst met de trein en de pont en na de deltawerken met de auto”, herinnert Zandee zich. Samen met Geertje gaat hij nu ook nog regelmatig naar Zeeland.

Gerestaureerd

Tussen 1887 tot 1937, de jaren dat Zeger Salomé eigenaar was, zag de korenmolen er nog goed uit. Zandee heeft De Korenbloem vooral gekend in verwaarloosde en onttakelde toestand. Vanaf begin jaren zeventig verloor de molen haar wieken. ,,Jarenlang zag de molen er heel slecht uit, er zat zelfs geen kap op. Gelukkig is hij tien jaar geleden weer in oude staat hersteld.”

Volledig scherm
Jaap Zandee en Geertje van Dijk gaven elkaar het ja-woord in molen De Korenbloem te Kortgene. © Joeri Wisse

Jaap (64) en Geertje (50) zijn al meer dan achttien jaar een stel. De aanleiding om nu te trouwen is dat Jaap lijdt aan de spier/zenuwziekte ALS/PSMA. ,,Vanwege mijn ziekte hebben we een testament opgesteld. Om alles goed te regelen, moesten we trouwen of een samenlevingscontract aangaan. Ik dacht: we gaan trouwen in de molen. Ik ben ontzettend blij dat dat kon. Het was een makkie om te regelen”, lacht hij.

Meelzolder

Het bestuur van Stichting Molen de Korenbloem twijfelde geen moment over het verzoek van één van de trouwste ‘vrienden’ van de molen. De meelzolder werd opgeruimd, versierd en voorzien van zo'n twintig zitplaatsen.  Vanwege de speciale gelegenheid werden ook de wieken gepavoiseerd. Een stevige windkracht 6 vanuit het zuiden deed zaterdagmiddag de rest.